САЩ предпочитали Ново село пред всички полигони в Източна Европа

Полигонът Ново село като учебна база представлява най-голям интерес за американската армия от всички полигони в Източна Европа, заяви американският посланик Джеймс Пардю пред журналисти, които наблюдаваха един тренировъчен ден от провеждащото се съвместно учение на американски и български военни - "Булуарк" 2004 и се запознаха със специално устроения лагер на американците.

Според дипломата освен чисто военно значение, присъствието на американци на Ново село има и икономически ефект, тъй като за изграждането на лагера и цялостната подготовка на района в местната икономика са вложени около 3 млн. лева, ангажирана е работна сила.

Преди ден дипломатът заяви, че САЩ проявяват интерес към полигона като учебна база, но още няма окончателно решение на Вашингтон къде ще премести базите си от Германия. Да се запознае лично с условията, които предлага полигона, пристигна и командващият Сухопътните сили на САЩ в Европа ген. Бъруел Бел.

В момента в Ново село са разположени над 1000 американски военни в състава на 18 инженерна бригада, която провежда учението. 500 от тях са резервисти от САЩ, а останалите са от дислоцираните в Германия американски части. От българска страна участват около 150 души, като пряко в тренировъчния процес са ангажирани взвод от 22 професионални войници от 61 Стрямска механизирана бригада, с командир лейтенант Пейчо Генов.

Посланик Джеймс Пардю и ръководителят на учението полк. Джон Стърлинг, командир на 18 механизирана бригада, подчертаха, че това учение е особено важно за по-нататъшното развитие на сътрудничеството между двете страни в рамките на НАТО, тъй като е първото съвместно учение на територията на България, след приемането на страната в алианса.

Американският посланик изрази задоволството си от факта, че шестима бойци от българския взвод, който се обучава на полигона, са изразили готовност да участват в мисия в Ирак. Той представи пред журналистите лекари от разположената военно-полева болница на полигона, които на 27 декември м. г. са оказали първа помощ на трима от ранените при атентата в база "Индия" българи.

В сряда български и американски войници тренираха по сценарий, който се разиграва в иракския град Ал Шуаб, населен основно с дружелюбно шиитско население, и разбиха терористична група от шест души.

В учебния процес беше използвана при реални условия многофункционалната лазерна система - MILES. Нейното предимство, според специалистите е, че се действа при максимално близки до реалните условия и действията на всеки от войниците се записват и след учението могат детайлно да бъдат анализирани от видеоекран.

Устроената специално за учението полева база предлага всички удобства за хранене, поддържане на хигиената, лечение отдих и забавление, фитнес и редовна връзка със семействата на военнослужащите. В четвъртък тренировките на полигона ще бъдат наблюдавани от висши български военни.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?