САЩ предупреди Пхенян да не тества ракети

Нови ракетни изпитания на Северна Корея ще навредят на отношенията ѝ със САЩ, предупреди в Токио новият държавният секретар Хилари Клинтън. "Евентуално изстрелване на ракета, за което споменава Северна Корея, няма да е никак полезно", коментира Клинтън.

Анонсът, че Пхенян смята да продължи развитието на ракетната си програма, бе направен преди ден от местния комунистически лидер Ким Чен-ир. По време на честванията на 67-я му рожден ден, той заяви, че неговата държава има право да разработва космическа програма.

Севернокорейските власти наричат ракетните изпитания "изстрелвания на сателити", припомня АП. Според южнокорейски медии Пхенян подготвя пробно изстрелване на ракета с голям обсег Таеподон-2, която може да достигне Аляска.

Преди да отправи предупреждението към Северна Корея, Клинтън обяви в Япония и трите принципа на американската външна политика по време на президентството на Барак Обама. По думите ѝ тя ще се основава на "отбраната, дипломацията и развитието".

"Смятаме, че те вървят заедно. Ако един от тях придобие по-голяма важност от другите, нашата политика и ролята ни в света стават неуравновесени", заяви държавният секретар в посолството на САЩ в Токио.

Споделяне

Още от Свят