САЩ предупредиха, че епидемията от ТОРС може да се увеличи

Епидемията от атипична пневмония вероятно ще вземе жертви в цял свят, заяви в Брюксел американският министър на здравеопазването Томи Томпсън.

Запитан на пресконференция за възможността атипичната пневмония да вземе жертви в Съединените щати, Томпсън отговори: "Може да се очаква." По думите му, жертви може да има във всички или почти всички континенти.

Американският здравен министър предупреди, че тежкият остър респираторен синдром вероятно ще се активизира през есента.

Също днес здравните органи в Тайван обявиха днес 12 нови смъртни случая от ТОРС и нови 39 заболели, с което жертвите на болестта стават 52, а заболелите - 383, предаде АП.

Китай обяви, че през последните 24 часа в страната са починали още 5 души от ТОРС и нови 17 са заразени, предаде Ройтерс. Четирима от починалите и 12 от новите случаи на болестта са в Пекин. Досега в Китай има 294 смъртни случая от ТОРС, а 5248 са поразени от вируса, посочва агенцията.

ИТАР-ТАСС съобщи, че японската компания Мацушита е прекратила работата в два свои завода в китайската столица, защото петима работници се разболели от вируса.

Здравните власти в Хонконг също информираха за два нови смъртни случая и за четирима заболели. Досега убитите от вируса на ТОРС в Хонконг са 253-ма, а заболелите - 1718.

Вчера, на годишното си заседание в Женева, Световната здравна организация /СЗО/ обяви, че мерките за санитарен контрол по летищата драстично са намалили риска от разпространяване на вируса на ТОРС чрез самолетни полети. Според експерти на СЗО, цитирани от АП, само 16 от всичките 7800 случаи на заболяването в целия свят се дължат на пътуване със самолет.

По БТА

 

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?