САЩ предупредиха Русия за евентуално нахлуване в Украйна

Москва дава убежище на бойците от специалните сили Беркут

САЩ предупредиха Русия за евентуално нахлуване в Украйна

САЩ предупредиха Русия, че "евентуално нахлуване в Украйна би било гибелна грешка". Това съобщи говорителят на Белия дом Джей Карни, предадоха агенциите.

"Ние призоваваме Русия да изпълнява своите задължения и да уважава териториалната цялост на Украйна. В продължаващите преговори с руската страна САЩ ясно изказаха своето мнение, че териториалната цялост на Украйна трябва да бъде съблюдавана", заяви Карни.

Той не отговори на въпрос какво САЩ имат предвид под "интервенция" по отношение на Украйна. Говорителят на Белия дом повтори тезата, че трябва да се уважава териториалната цялост на страната и добави, че няма да навлиза в подробности за американските конкретни съобщения и оценки за събитията. Според Джей Карни "постъпващата информация е противоречива".

Временният президент на Украйна Олександр Турчиновпризова руския президент Владимир Путин да прекрати "явната агресия" срещу Украйна.

"Призовавам президента Путин да прекрати незабавно военната провокация и да изтегли руските военни части от автономна Република Крим. Това е явна агресия срещу Украйна", заяви Турчинов пред репортери, след като в Крим пристигнаха още руски военни части.

Крим, където рускоговорещите са мнозинство, е де факто под управлението на Москва от години. Тук е съсредоточена голяма част от руския военен флот. В петък с 30 самолета на полуострова пристигнаха още 2000 руски войници, които бяха настанени във военната база, намираща се в близост до регионалната столица Симферопол.

Генералното консулство на Руската федерация в Симферопол пък е получило указание незабавно да предприеме мерки заиздаване на руски паспорти на бойците от специалните сили за сигурност Беркут,съобщи на акаунта си във Фейсбук Министерството на външните работи в Москва.

Руски региони са готови да настанят и да осигурят работа на своя територия на бойци от Беркут, а и на други обикновени граждани на Украйна, попаднали в трудна ситуация.

Губернаторът на Астраханска област Александър Жилкин съобщи, че "ако е необходимо, областта е готова да приеме, да настани или да окаже социална, рехабилитационна и друг вид помощ на бойци от Беркут и техните семейства".

"Готови сме дори да им осигурим работа, тъй като имаме необходимите квоти за чуждестранна работна ръка", подчерта говорителят на губернатора, който е информирал за решението си руското външно министерство.

Председателят на Европейската комисияЖозе Мануел Барозу призова към „политически диалог“ в контекста на силното напрежение в Крим. Барозу заяви, че трябва да се зачита териториалната цялост на Украйна.

Председателят на Еврокомисията е имал Барозу води телефонен разговор с новия украински премиер Арсений Яценюк. Той му е пожелал да бъде решителен при преодоляването на големите предизвикателства , пред които е изправена Украйна, се казва в комюнике на Брюксел.

Барозу и Яценюк са на мнение, че е необходимост да се преодолеят сегашните напрежения в Крим чрез политически диалог в рамките на единството и териториалната цялост на страната, се казва в изявлението на Еврокомисията.

Споделяне

Още от Свят