САЩ предупредиха Северна Корея, че няма да стоят със "скръстени ръце"

Съединените щати няма да приемат една Северна Корея, снабдена с ядрено оръжие, заяви министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс, цитиран от Ройтерс в събота.

"Ние няма да стоим със скръстени ръце, докато Северна Корея изгражда потенциал, способен да порази всяка цел в региона или у нас", посочи Гейтс в Сингапур, където пристигна за участие в годишна регионална конференция за сигурността.

Той предупреди, че действията на КНДР, която в понеделник извърши подземен ядрен опит, могат да доведат до оръжейна надпревара в Азия.

Същевременно стана ясно, че направени от сателит снимки показват придвижване на автомобили в две севернокорейски ракетни бази, което може да означава, че Пхенян се готви да извърши опит с балистична ракета с голям обсег, предаде Франс прес, като се позовава на служители на Пентагона.

В американската военновъздушна база "Кадена" на японския остров Окинава са пристигнали 12 изтребителя от последно поколение "Ф-22 Раптър". Този тип самолети влязоха на въоръжение в американските ВВС през 2005 г. Те използват т. нар. стелт технология, която ги прави трудно откриваеми за противниковите радари, и се отличават с изключително висока маневреност. На остров Окинава са разположени близо 50 хиляди американски военни.

Ройтерс обръща внимание на факта, че "Ф-22" са разположени в Далекоизточна Азия в момент на изострящо се напрежение заради извършения в понеделник от Северна Корея ядрен опит, последвалите експерименти с ракети с различен обсег и войнствената риторика и заплахи от страна на Пхенян в отговор на призивите за пълно премахване на ядреното оръжие от Корейския полуостров.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?