САЩ предупредиха управляващите в Молдова да не манипулират изборите

Съединените щати призоваха Молдова да вземе незабавни мерки, за да гарантира честността на парламентарните избори следващия месец, съобщи Асошиейтед прес.

Говорителят на Държавния департамент Ричард Баучър заяви, че Вашингтон желае Молдова да продължи добрите си традиции в организиране на избори, но забелязва смущаващи тенденции.

Има данни за пристрастно поведение на обществените медии, за тормоз на опозицията от страна на полицията, за заплахи на независими граждански сдружения, както и за използване на публични средства за целите на кампанията. Всичко това хвърля съмнение за легитимността на тези избори, каза Баучър.

Лидерът на най-голямата опозиционна партия Блок Демократична Молдова и кмет на Кишинев Серафим Урекян обвини властите във фалшификации на парламентарните избори, насрочени за 6 март, съобщи ИТАР-ТАСС.

Според него управляващата партия използва административни средства, заплашва опозицията и гражданите, харчи държавни пари за своята агитация. Урекян не изключва протестни акции след изборите с участието на неговата партия.

Междувременно Москва обвини Кишинев, че не желае обективен контрол на парламентарните избори в страната, съобщи Франс прес, като цитира комюнике на руската дипломация.

Молдовското вътрешно министерство изгони миналата седмица шестима представители на руска неправителствена организация и ги обвини, че участват в предизборната кампания на опозицията.

Русия изрази съжаление, че Молдова не изпрати покани към представители на Общността на независимите държави да участват като наблюдатели в предстоящите избори.

През последната година Молдова е в сериозен конфликт с Русия, която отказва да се съобрази с натиска на ЕС, САЩ и ОССЕ и да изтегли войските си от Приднестровието. Настоящото ляво правителство в Кишинев изрази подкрепа за "Оранжевата революция" в Украйна.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?