САЩ предупредиха за възможни терористични акции

Американското министерство на вътрешната сигурност предупреди, че истлямистки ектреминсти могат да осъществят самоубийствени атентати, отвличайки самолети, преди края на лятото. Евентуалните цели да градове във Великобритания, Италия, Австралия и източната част на Съединените щати, предадоха световните агенции.

Предупреждението беше изпратено до американските авиокомпании и агенциите по сигурността. В него се казва, че Ал Каида имала намерение за разрушаване на самолети, както и за удари по цели на земята.

Съединените щати снощи предупредиха и американските граждани, намиращи се в чужбина, за нови опасности, тегнещи над тях.

Терористичните акции могат да включват самоубийствени нападения, отвличания на транспортни средства, бомбардировки и похищения на хора, декларира Държавният департамент в предупреждение, озаглавено "Световна предпазливост".

"Правителството на САЩ продължава да е силно обезпокоено за сигурността на американските граждани в чужбина. Американските граждани трябва да съблюдават висока степен на бдителност, да бъдат нащрек и да вземат подходящи мерки за подобряване на своята сигурност", подчертава Държавният департамент на САЩ.

Кореспондентът на Би Би Ки във Вашингтон посочва, че предупреждението е било отправено на ясен и необикновено твърд език.

Австралийските власти смятат, че страната не е в списъка на потенциалните цели на Ал Каида и че САЩ трябва да изяснят своята позиция.

19 похитители участваха в отвличането на 4 самолета на 11 септември 2001 г. Атентатите причиниха смъртта на хиляди хора, когато два самолета се разбиха в двете кули на Световния търговски център в Ню Йорк.

Оттогава се смята, че Ал Каида е отговорна за серия от терористични атаки по света, включително в Саудитска Арабия и Мароко.

В предупреждението се посочва, че методът на отвлечени самолети - камикадзета може да бъде използван отново.

"Похитителите може да се опитат да успокоят пътниците и да ги накарат да повярват, че те са взети за заложници и че мисията не е извършване на самоубийствен атентат", се казва в изявлението на министерството.

"Похитителите могат да се опитат да използват обикновени вещи, носени от пътниците, като камери, като оръжия", твърди указанието.

Миналата седмица бе разпространен доклад от 900 страници, в който се критикуват провалите на разузнаването преди атентатите от 11 септември.

Разузнавателните агенции са пропуснали възможности да предотвратят терористичния заговор чрез задържане на бъдещите похитители. Освен това отношението им към заплахата от терористични акции е било неадекватно, се твърди в доклада.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?