САЩ предупреждават Иран за строга резолюция

САЩ предупреждават Иран за строга резолюция

Висш американски дипломат заяви, че очаква европейските държави да подготвят обвързваща резолюция на ООН за иранската ядрена програма, която да позволи санкции, съобщи във вторник ББС.

Заместник-държавният секретар на САЩ Никълъс Бърнс направи това изявление преди разговорите по темата между петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН в Париж във вторник вечер.

Той обаче настоя, че дипломатическите усилия за разрешаване на кризата не са приключили.

Доклад на Съвета за сигурност през миналата седмица оповести, че Иран нарушава препоръката на съвета да преустанови обогатяването на уран.

Техеран настоява, че ядрената му програма е мирна.

“Мисля, че това, което ще видим (след разговорите във вторник) е, че европейските правителства ще приложат... някаква форма на Глава 7 и ще дискутираме формата й”, заяви Бърнс.

“Вярваме, че може да има дипломатическо решение на проблема... Съсредоточени сме върху това”, добави той.

Глава 7 на резолюциите на Съвета за сигурност обвързва всички членки на ООН, но не води автоматично до санкции или военни действия. За такива мерки са необходими последващи решения.

Преди приемането на резолюция по Глава 7, Съветът трябва да се съгласи, че съществува заплаха за “международния мир и сигурност”.

Очакването е, че ако Русия и Китай се съгласят да се присъединят към искането на западните държави в препоръката Иран да изпълни препоръките на МААЕ за “пълно и трайно прекратяване” на дейностите по обогатяването, няма да приемат заплахата със санкции, поне не на този етап, твърди кореспондентът на ББС.

Иранският външен министър Манухер Мотаки заяви по-рано, че Русия и Китай са съобщили на Иран, че са “срещу санкции и военно нападение”.

“Съществува много грешно предположение, че Западът може да прокара през Съвета за сигурност всичко, което пожелае”, е заявил той пред иранския вестник “Кайхан”.

Иран вече съобщи, че ще отхвърли всяка резолюция на ООН, свързана с ядрената му програма.

Разговорите в Париж между петте постоянни членки на съвета и Германия предшестват срещата на 9 май в Ню Йорк на външните министри на тези нации.

Според официални източници, все още има дълъг дипломатически път за извървяване.

Въпреки това съществува нарастващо напрежение около очевидно избледняващите перспективи да бъде принуден Техеран да спре обогатяването на уран – и пред риска от военни действия от страна на САЩ, ако Иран откаже.

В петък МААЕ съобщи в доклад, че Иран не се е съобразил с 30-дневния краен срок на Съвета за сигурност за спиране на обогатяването на уран.

Във вторник председателят на Иранската организация за ядрена енергия Голамреза Агазаде заяви, че Техеран е постигнал обогатяване на уран от 4.8%, което се смята за най-ниското ниво, използвано за енергийни реактори.

В понеделник Иран сериозно разкритикува САЩ пред ООН, обвинявайки Вашингтон в заплахи за военен удар срещу ядрените му мощности.

Американският президент Джордж Буш отказа да обяви за неприемливи евентуални военни действия срещу Иран, но продължи да настоява, че спорът ще бъде разрешен по пътя на дипломацията.

В отговор Иран отново заяви, че при военни действия срещу страната, първата ответна цел на Техеран ще бъде Израел.

Споделяне

Още от Свят