САЩ предупреждават за малък риск от рядък неврологичен синдром след ваксината на Johnson&Johnson

САЩ предупреждават за малък риск от рядък неврологичен синдром след ваксината на Johnson&Johnson

Администрацията по храните и лекарствата в САЩ (FDA) включи в листовката на ваксината срещу Covid-19 на Johnson&Johnson (Janssen) предупреждение за повишен риск от развитието на рядко неврологично разстройство в период от шест седмици след имунизацията, съобщи Ройтерс.

В писмо до компанията FDA класифицира шансовете за развитието на синдрома на Гилен-Баре след ваксинация като "много ниски". Все пак се казва, че получателите на ваксината трябва да потърсят медицинска помощ, ако имат симптоми като мускулна слабост, изтръпване, затруднения при ходене или затруднения с движенията на лицевите мускули.

Синдромът на Гилен-Баре е рядко заболяване, при което имунната система атакува част от периферната нервна система и води до мускулна слабост и дори парализа.Повечето хора се възстановяват напълно от това състояние.

FDA е идентифицирала 100 вероятни случая на поява на синдромана Гилен-Баре при поставени около 12.8 милиона дози. 95 от случаите са били тежки и се е наложило ваксиниралите се да бъдат хоспитализирани. Има и един починал.

Компанията каза, че е в диалог с регулаторите относно тези случаи на синдрома на Гилен-Баре. Според Johnson&Johnson процентът на съобщените случаи на това състояние при получилите ваксината надвишава обичайния процент сред общата популация в малка степен.

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), повечето от случаите на Гилен-Баре са били при мъже, много от които са били на 50 или повече години. Няма данни за повишен риск от синдрома при базираните на иРНК ваксини на Pfizer / BioNTech и Moderna.

Това е поредното препятствие за еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson след връзката ѝ с редки случаи на тромбози и производствените проблеми в основния завод на компанията.

Синдромът на Гилен-Баре е свързван и в миналото с ваксинации. Най-вече с имунизацията срещу свински грип в САЩ през 1976 г. и десетилетия по-късно по време на пандемията от H1N1 през 2009 г.

Споделяне

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?