САЩ предвиждат редица изключения във втория пакет санкции срещу Москва

САЩ предвиждат редица изключения във втория пакет санкции срещу Москва

Вторият пакет американски санкции срещу Москва във връзка със случая "Скрипал" влизат в сила на 19 август и ще действат поне една година, съобщи в писмено изявление говорителката на Държавния департамент Морган Ортегас.

САЩ въвеждат санкциите заради атаката с нервнопаралитичния агент Новичок срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал през 2018 г. във Великобритания.

Мерките произтичат от американски закон от 1991 г. за премахване на химическите и биологическите оръжия и ще влязат в сила след уведомяване на Конгреса, каза дипломатката. Съгласно закона санкциите могат да бъдат отменени само ако Русия демонстрира категорично пред международни инспектори, че няма да използва химическо оръжие в бъдеще.

В рамките на новия пакет санкции Вашингтон ще се противопоставя на всякакво подпомагане на Москва със заеми, финансова и техническа помощ от страна на международни финансови институции, ще ограничи достъпа на американските банки до пазара на руския държавен дълг и ще ограничи износа на редица видове стоки и технологии за Русия, отбеляза Ортегас.

Според Държавния департамент ще се ограничи износът най-вече на "химическа и биологична продукция с двойно предназначение", съобщи БТА.

За издаването на лицензи за продажби на такава продукция за Русия администрацията на САЩ "ще се придържа към презумпцията на отказа", тоест, такива заявки по принцип ще се отхвърлят.

В същото време властите на САЩ въвеждат редица изключения в рамките на "втория пакет" от санкции срещу Русия в банковия сектор и търговията, тъй като това ще бъде "в интерес на националната сигурност на САЩ".

Така например в банковата сфера ще бъдат отменени ограниченията върху банкови кредити във всички аспекти", освен посочените в новите санкции забрани върху нерублевите облигации и кредити.

Изключения от изискванията за експортно лицензиране от министерството на търговията на САЩ ще останат, както и досега, достъпни за американските компании, изпълняващи действащи договори с руски заявители, се казва в документа на Държавния департамент.

Посочват се и редица експортни стоки, за които ще се вземат решения "в индивидуален порядък".

В тях влиза продукция, свързана с провеждането на космически полети, необходима за гарантиране на безопасността на пътническата авиация, предназначена за крайни граждански потребители, а също и за намиращи се на руска територия филиали на чуждестранни компании.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят