САЩ приканиха Китай да даде свобода на движение на Нобеловия лауреат Лю Сяобо

САЩ приканиха Китай да даде свобода на движение на Нобеловия лауреат Лю Сяобо

Съединените щати приканиха Китай да осигури свобода на движение на Нобеловия лауреат за мир Лю Сяобо и на съпругата му, след като той бе освободен от затвора и приет в болница за лечение от рак, предаде Франс прес.

Американското посолство в Пекин събира допълнителна информация за здравословното състояние на дисидента, заяви говорителка на посолството. "Приканваме китайските власти не само да освободят Лю, но да пуснат съпругата му госпожа Лю Ся от домашния арест", продължи говорителката. Тя призова Пекин да осигури на двамата закрила и свобода на движението, както и достъп до медицински грижи по негов избор, на който той има право по силата на конституцията и на международните задължения на Китай, добавя АФП.

Същевременно съпругата на Нобеловия лауреат - Лю Ся, каза, че Лю Сяобо не може да бъде лекуван нито чрез операция, нито чрез радио или химиотерапия, предаде Ройтерс.

Във видеозапис съпругата на Лю Сяобо казва: "Лекарите не могат да извършат операция, не могат да извършат радиотерапия, нито химиотерапия". Не става ясно кога е заснето видеото.

Източник, близък до семейството, казва, че Лю Сяобо е лекуван чрез прицелна терапия. "Властите казват, че неговият рак вече се е разпространил прекалено много, за да може той да бъде подложен на други лечения, но защо не можем да се срещнем с лекарите и да научим дали това е истина", казва източникът.

Лю Сяобо и съпругата му искали да се върнат в Пекин за лечение, но властите са отхвърлили молбата им, допълва още източникът. Вчера адвокат на Лю Сяобо каза, че той е настанен за лечение в болницата в Шънян (в североизточната китайска провинция Ляонин). Властите пък поясниха, че той е лекуван от известни екперти по туморите. Но западни политици и правозащитници изразяват съмнения относно качеството на лечението, предаде Ройтерс.

Бивш преподавател, интелектуалец и дисидент, Лю Сяобо излежаваше от 2009 г. 11-годишна присъда за "подривна дейност" като съавтор на текст с призиви към демократични промени в Китай - "Харта 2008", и му оставаха още три години зад решетките. Съпругата му Лю Ся все още е под домашен арест, припомня Франс прес. През 2010 г. Лю Сяобо получи Нобелова награда за мир. Отличието му бе връчено символично в негово отсъствие през декември същата година в Осло. Удостояването на дисидента с тази награда разгневи Пекин, който замрази контактите си на високо равнище с Норвегия, а износът на норвежка сьомга в Китай западна.

Диагнозата на Лю Сяобо е била поставена на 23 май и 61-годишният Нобелов лауреат е бил освободен от затвора няколко дни по-късно, уточни вчера адвокатът му.

Американският сенатор Марко Рубио, съпредседател на комисия за отношения с Китай в американския Конгрес, призова американският президент Доналд Тръмп да поиска незабавното прехвърляне по хуманитарни причини на Лю Сяобо в САЩ.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?