САЩ приключиха войната, но не и мисията си в Ирак

САЩ приключиха войната, но не и мисията си в Ирак

Въоръжените сили на САЩ съобщиха, че последната бойна бригада на американските войски напусна Ирак. Четвърта бригада "Страйкър" от втора пехотна дивизия на САЩ, състояща се от 4 хиляди военнослужещи, пресече границата с Кувейт, предаде ББС.

По този начин в четвъртък приключи активната част от военната операция на САЩ в Ирак. Преди седем години американските войски влязоха в страната, а операция "Шок и ужас" доведе до падането на режима на Садам Хюсеин.

Официалният представител на четвърта механизирана бригада "Страйкър" съобщи, че през нощта срещу четвъртък последните бронетранспортьори на бригадата са пресекли границата на Ирак с Кувейт.

Според американския телевизионен канал NBC News, който се позовава на представителя на Държавния департамент Филип Кроули, "изтеглянето на бойните части е исторически момент, но не означава, че мисията на САЩ в Ирак е приключила".

"Ние приключихме войната, но работата ни в Ирак не е приключила", каза Кроули.

Остават 50 хиляди

До неотдавна в Ирак имаше 64 хиляди американски военни. От тях около 50 хиляди ще останат и след 31 август, за да обучават иракските служби за сигурност и, както се изразяват във Вашингтон, "за защита на американските интереси".

В този брой влизат две бригади, преобразувани и преименувани в "бригади за помощ и поддръжка".

Окончателно американските военни трябва да напуснат Ирак в края на 2011 г., какъвто ангажимент пое президентът Барак Обама.

От началото на войната в Ирак загинаха над 4400 американски военнослужещи.

През март в Ирак се проведоха парламентарни избори, обаче така и не бе сформирано правителство. Политическата нестабилност в страната породи силни опасения за планираното за края на лятото изтегляне на американските бойни части.

Докато САЩ свиват контингента си от Ирак, броят на американските военни в Афганистан, според плана на Обама, трябва да нарасне до 30 хиляди.

Изтеглянето на войските от Афганистан трябва да започне през юли 2011 г., отбелязва ББС.

Споделяне

Още от Свят