САЩ притискат Либия за Локърби

Администрацията Буш замрази плановете си да вдигне забраната за пътуванията и други ограничения за Либия, след като либийският министър-председател Шукри Ганим отрече каквато и да било роля на Триполи в атентата срещу самолет на Пан Ам над Локърби, Шотландия, през 1988 година.

Вчера Ганим заяви пред Би Би Си, че Либия е поела отговорността и се е съгласила да плати 2,7 милиарда долара на семействата на 270-те жертви на терористичния акт, само за да успокои международната общност и да смекчи международните санкции.

"След санкциите и проблемите, които имахме заради тях - паричните загуби, сметнахме, че за нас е по-лесно да си купим мир", заяви либийският премиер.

Администрацията на Буш не обвърза пряко решението с интервюто, но говорител на Държавния департамент каза, че Съединените щати ясно си дават сметка за тези думи и очакват либийското правителство да опровергае казаното от премиера. Великобритания също поиска изясняване на думите на либийския министър-председател.

Изявлението на Шукри Ганим бе направено само няколко часа преди насрочения брифинг в Държавния департамент, на който трябваше да бъде обявено вдигането на 23-годишната забрана за пътуванията до Либия и други начални стъпки, възнаграждаващи либийския лидер Муамар Кадафи, за това, че през декември се отказа от оръжията за масово унищожение.

Брифингът бе отменен, а американски представители порицаха либийското правителство и призоваха за незабавно опровержение.

"Това определено е фактор, който ще трябва да вземем предвид, когато решаваме как да действаме по-нататък", заяви пред репортери говорителят на Държавния департамент Ричард Баучър по повод изявленията на либийския премиер.

Казаното от Ганим противоречи на либийското писмо до ООН от август, с което Триполи официално пое отговорността за атентата след дългогодищен международен натиск. Това бе и едно от условията за вдигане на санкциите над Либия, наложени от световната организация зарази атентата над Локърби.

"Трябва да се уверим, че либийската позиция е тази, която бе изложена авторитетно пред ООН в писмен вид, за да продължим с останалите стъпки една по една. Важно е Либия да оттегли тези изявления и да декларира ясно каква точно е политиката ѝ възможно най-скоро", каза Баучър.

Кореспондентът на Би Би Си във Вашингтон посочва, че изявлението на Ганим е направено в момент на затопляне на отношенията между САЩ и Либия, след като либийският ръководител полк. Муамар Кадафи реши да се откаже от оръжията си масово поразяване. САЩ желаят този процес да продължи, като говорителят на Белия дом подчерта, че продължаването на сътрудничеството от страна на Либия ще върви ръка за ръка с подобряването на отношенията ѝ със САЩ.

Въпреки дипломатическия неуспех, САЩ и Великобритания продължават да помагат на Либия да елиминира програмите си за ядрени, химически и ракетни оръжия, заявиха американски представители, цитирани от в. Вашингтон пост.

Вашингтон все още е твърдо решен да превърне северноафриканската държава в образец за мирно разоръжаване и да възстанови дипломатическото си присъствие в Триполи, допълват те.

След четвърт век на замразени отношения, двама американски дипломати се намират в Либия и скоро се очаква да пристигнат още двама, твърдят служители от Държавния департамент.

"Либия бележи важен напредък в усилията да премахне оръжейните програми и като осъществява тези важни стъпки, ще може да установи по-добри отношения със САЩ", заяви вчера говорителят на Белия дом Скот Маклелън пред репортери.

Макар че още вчера се появиха признаци, че Триполи иска да поправи щетите, американски представители прогнозират, че изявленията на Ганим вероятно ще имат траен ефект и ще породят нов секптицизъм относно надеждността на Либия след изненадващото, и според администрацията - искрено сътрудничество по разоръжаването.

"Те изглежда искат да поправят стореното, но това е повече от проблематично. Изявлението бе катастрофално - направено от човек, който обикновено говори правилни неща. Ганим бе радетел за икономически реформи и сближаване със Запада", заяви служител от Държавния департамент, запознат с новата американска политика към Либия, при условие да остане анонимен.

Премахването на забраната на пътуванията бе смятано за важно и за двете страни, защото щеше да позволи на представители на американските петролни компании да пътуват до Триполи и да преговарят за сделки с петролодобивната индустрия, за да бъдат готови, когато бъдат отменени икономическите санкции.

Администрацията не уточни как очаква да постъпи Либия след интервюто на Ганим.

"Ще чакаме опровержението, ако то се появи, и тогава ще решим дали си струва", заяви дипломатът от Държавния департамент, цитиран от Вашингтон пост.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?