САЩ притискат НАТО за повече сили в бойна готовност за възпиране на руската заплаха

Сн. ЕПА

САЩ оказват натиск над европейските си съюзници да подготвят повече батальони, кораби и самолети в бойна готовност в рамките на НАТО, твърдят официални източници - нова стъпка за засилване на възпиращата сила на алианса срещу потенциална руска атака.

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис ще потърси широко споразумение за този план на утре в Брюксел по време на срещата на министрите на отбраната от НАТО, подготвяйки почвата за одобряването му от лидерите на НАТО на среща на върха през юли, заявиха пред Ройтерс дипломати от НАТО и САЩ.

Планът ще изисква НАТО да има 30 сухопътни батальона, 30 ескадрили изтребители и 30 бойни кораба - например разрушители - готови за разполагане до 30 дни след привеждането им в бойна готовност, макар че предложението не обсъжда конкретна численост на военнослужещите или краен срок за създаването на стратегията.

Размерът на батальоните варира в различните страни от НАТО - от 600 до 1000 войници.

Това изправя европейските правителства, порицавани от президента на САЩ Доналд Тръмп за орязването нна военните разходи след Студената война, пред предизвикателството да решат дългогодишни проблеми с хеликоптерите и самолетите, спрени от полети поради липса на резервни части.

"Имаме противник (Русия), способен бързо да навлезе в балтийските страни и Полша при сухопътна атака", каза високопоставен дипломат от НАТО, запознат с плановете на САЩ. "Не можем да си позволим лукса да загубим месеци, докато се мобилизираме", допълни дипломатът, според когото предложението на САЩ е известно като "30-30-30-30".

Американски представител заяви, че инициативата цели преди всичко да противодейства на Русия и съответства на Стратегията за национална сигурност на Пентагона за 2018 г., която обвинява Москва, че се стреми "да разклати НАТО".

Руските военни учения миналата година, в които според западни представители са участвали 100 000 военни, също така породиха опасения от случайни конфликти, които биха могли да бъдат предизвикани от подобни учения или от евентуални интервенции в рускоезични райони на балтийските страни.

Кремъл твърдо отрича да има подобни цели и твърди, че именно НАТО е заплахата за сигурността в Източна Европа.

Заварени неподготвени от завземането на Крим през 2014 г. и руската интервенция в Сирия през 2015 г., САЩ приемат с недоверие публичните декларации на Кремъл и искат да бъдат подготвени за всяка евентуалност.

Със своите над 2 милиона военнослужещи силите на НАТО превъзхождат по численост тези на Русия, чиито военнослужещи на действителна служба са около 830 000 според британския Международен институт за стратегически изследвания.

Анексирането на Крим от Русия накара НАТО да създаде малки сили за бързо реагиране (spearhead force) и да разположи четири батальона в балтийските страни и Полша, подкрепяни от американски войници и оборудване на ротационен принцип.

Не е ясно обаче колко бързо алиансът би могъл да придвижи многобройни сили към източния си фланг и колко дълго би могъл да ги поддържа, имайки предвид, че Франция е ангажирана до краен предел на силите си в Африка, а британските съкращения са ограничили размера на силите, готови за разполагане.

Според изследване от 2016 г. на корпорацията "Ранд" Великобритания, Франция и Германия биха могли да сформират по една бригада всяка, съставена от три или повече батальона заедно с бойни танкове и други бронирани машини, за около месец. Но ресурсите им биха били сериозно изтощени, оставяйки ги без капацитет за каквито и да било други конфликти.

Друга неизвестна величина е как предложението на САЩ "30-30-30-30" би пасвало на останалите предложени инициативи за подобряване на европейската военнна боеспособност и адресиране на дефицитите във въоръжението и други военни активи.

През декември ЕС постави началото на отбранителен пакт за развиване на сили за отговор при кризи и съвместна работа за разработка на нови хеликоптери и кораби. Президентът на Франция Еманюел Макрон се стреми към създаването на нови европейски "сили за намеса" под френско ръководство.

"Ние разполагаме само с определено количество сили в Европа и те не може да бъдат обвързвани с всяко военно предложение", каза високопоставен дипломат от НАТО.


По БТА.

Споделяне

Още от Свят