САЩ признаха, че се изправят пред партизанска война в Ирак

Признанието на ген. Абизаид контрастира на досегашните изявления на Белия дом и Пентагона, които старателно избягваха подобен род внушения. Най-малкото заради алюзиите с войната във Виетнам, където американците дадоха хиляди жертви тъкмо в подобен род партизански бойни действия.

На брифинг в Пентагона генерал Абизаид каза, че ситуацията в Ирак продължава да е твърде нестабилна, което може да удължи с поне една година американското военно присъствие в страната. Генералът заяви, че в момента се разработват планове за бързото връщане на част от състава, най-вече заради признаците на деморализация в някои бойни части, но уточни, че този процес ще отнеме време. Шефът на централното командване се съгласи с безпокойството от забавеното завръщане на войниците, но допълни: "Ние разбираме всички тези неща. Но ние сме професионални войници и най-важното нещо, което трябва да направим, е да довършим държавната мисия. А държавата мисия се състои в това да бъде осигурена стабилност в Ирак. Това означава да се справим със заплахата на БААС и със заплахата на терористите."

От началото на войната, която започна на 20 март, досега на територията на Ирак са загинали 147 американски войници. Точно толкова бяха американските жертви по време на войната в Персийския залив през 1991 година. Сега обаче, както по всичко личи, загубите ще бъдат по-големи.

Преди няколко дни военният министър Доналд Ръмсфелд за първи път призна, че съпротивата срещу съюзническите сили вероятно е организирана, ако не на национално, то поне на регионално ниво. В сряда ген.Абизаид за първи път каза, че става дума за партизанска война от класически тип. Той каза още: "Що се отнася до степента на съпротива, аз не съм сигурен дали да я характеризирам като "ескалираща" от гледна точка на броя на инцидентите. Тази съпротива обаче става по-организирана, по-адаптивна. Тази съпротива се адаптира и от гледна точка на тактиката, техниката и на процедурите. И ние също трябва да адаптираме нашата тактика, техника и процедури."

Изявленията на генерала дойдоха на фона на новините от Брюксел, където стана ясно, че поне засега НАТО няма намерение да се включва активно в следвоенните операции в Ирак. Миналата седмица Сенатът почти единодушно гласува решение, задължаващо президента Буш да потърси официален контакт със страните-членки на Алианса за евентуално разполагане на техни части. Сега обаче става все по-ясно, че съюзниците от коалицията срещу Саддам ще трябва да се справят сами, което означава, че голямата тежест, в това число и финансова, ще падне на плещите на САЩ.

На съвемстна пресконференция във Вашингтон с германския външен министър , американският държавен секретар Колин Пауъл заяви, че Съединените щати разговарят с други страни и с генералния секретар на ООН Кофи Анан по въпроса дали е необходима нова резолюция на ООН, за да бъдат привлечени и други държави да участват в операциите по поддържане на мира в Ирак. Пауъл подчерта, че засега се водят само предварителни разговори по въпроса и Вашингтон не се е обръщал към Берлин с каквото и да било конкретно искане за участие в процеса на следвоенната стабилизация на Ирак.

От своя страна Фишер напомни, че в приетата от Съвета за сигурност на ООН резолюция 1483 достатъчно ясно е казано, че отговорността за поддържането на сигурността в Ирак пада върху страните, влизащи в коалицията на участниците във военните операции, в резултат на които беше свален режимът на Саддам Хюсеин. Ние не сме част от тази коалиция, изтъкна германският външен министър.

На този фон американската администрация продължава да твърди, че въпреки трудностите, ситуацията в Ирак като цяло се развива в добра посока. На брифинг в Белия дом говорителят Скот Макклелън каза: "Ние осъществяваме важен напредък в Ирак. Очевидно е, че все още има известни трудности, има лоялни на Саддам Хюсеин и на бившия режим хора, членове на БААС, както и други, които се опитват да подкопаят успехите. Но в началото на тази седмица бяха обявени няколко много важни стъпки. Свидетели сме на това как се прави историята в Ирак. За първи път от десетилетия насам иракският народ има надеждата, че ще планира своето по-добро бъдеще и че ще контролира това бъдеще."

Опонентите на администрацията не споделят този оптимизъм. Сенаторът демократ Джон Кери, който е кандидат за президентската номинация на партията си каза, че Джордж Буш има "опасна липса на доверие" в областта на националната сигурност. Сенатор Едуард Кенеди пък каза, че следвоенната политика на Буш е донесла "хаос на иракския народ".

Споделяне

Още от Войната срещу тероризма

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?