САЩ признават Македония с конституционното й име, Гърция протестира

Съединените щати са решили да признаят Македония с конституционното ѝ име "Република Македония", което предизвика силно раздразнение от страна на Гърция, която от 13 години насам оспорва това название, съобщават осведомителните агенции.

"Днес е един голям ден за страната", заяви в четвъртък в Скопие македонският президент Бранко Цървенковски по повод намерението на САЩ.

Цървенковски отправи послание към Гърция

"Това е голям ден за Македония и за всички македонци, това е ваша победа и ваш успех - да видим САЩ да признават Македония под конституционното ѝ име", каза Цървенковски в реч, предавана пряко по държавната телевизия. До него бяха премиерът Хари Костов, външният министър Илинка Митрева и председателят на парламента Люпчо Йордановски.

"Отправям послание към правителството и народа на Гърция, в което ги уверявам, че сме твърдо решени да продължим да градим приятелски и добросъседски отношения", заяви още македонският държавен глава.

До края на деня Държавният департамент на САЩ трябва официално да обяви решението си да признае конституционното име на Македония.

Атина протестира срещу "едностранното" решение на САЩ

Гърция е против употребата на името Македония, откакто републиката се отцепи от Югославия и обяви независимостта си през 1991 година.

Гръцкият външен министър Петрос Моливиатис заяви, че неговото правителство е депозирало незабавен протест пред американския посланик в Атина Томас Милър, който бе поканен за разговори в гръцкото външно министерство.

Повиках посланика, пред когото подадох оплакване по повод това решение, заяви Петрос Моливиатис пред журналисти. Освен протеста, "изтъкнах множеството негативи, които ще донесе това едностранно решение", допълни първият гръцки дипломат.

Решението на САЩ да признае името Македония може да отвори пътя и за други страни да направят същото, коментира АП.

До този момент Гърция имаше подкрепата на всички съюзници в НАТО, без Турция, за отказа да се признае името Македония на северната ѝ съседка.

ЕС няма да последва Вашингтон

Холандският премиер Ян Петер Балкененде, който председателства Европейския съюз, заяви в четвъртък пред журналисти, че не е привърженик на признаването на "Република Македония", предаде Франс прес.

До момента позицията на ЕС е, че официалното име на страната е Бивша югославска република Македония и мисля, че засега може да използваме това име, заяви Балкененде няколко часа преди откриването на срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел. Поради възникналия проблем с американското решение за Македония гръцкият външен министър отложи пътуването си в Брюксел.

Според гръцки наблюдатели решението на САЩ цели да подпомогне македонското правителство с оглед на референдума на 7 ноември по въпроса за новото териториално устройство на Македония.

Името на Македония е един от най-чувствителните въпроси в гръцката външна политика. Македония е и името на северната гръцка област, където е роден Александър Македонски. Атина настоява, че Македония е гръцко име и че употребата му може да доведе до териториални претенции на северната ѝ съседка.

Двете държави водят под егидата на ООН преговори по въпроса за името повече от десетилетие. Заради този спор Македония стана член на ООН с временното име "Бивша югославска република Македония".

През юни 2003 г. САЩ предизвикаха гнева на Гърция като използваха името "Македония" в споразумение, сключено със Скопие. След намесата на тогавашния гръцки външен министър Георгиос Папандреу Държавният департамент на САЩ уточни, че "името Македония е използвано в споразумението, като неофициално" и не става въпрос за признаване на страната под това име, припомня АФП.

Заради спора за името Гърция, която е най-големият чуждестранен инвеститор в Македония, през 1994 година ѝ наложи едногодишно търговско ембарго, което едва не съсипа икономиката на страната.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?