САЩ призоваха Албания да избягва лекомислени изявления за Косово

Еди Рама

САЩ призоваха Албания да избягва лекомислени изявления за Косово по повод изявление на албанския премиер Еди Рама, че не е изключено един ден Косово и Албания да имат общ президент и обща политика за сигурност, с което той разгневи Белград, предаде Ройтерс.

Агенцията припомни, че Сърбия проявява чувствителност към всички намеци за обединение между Албания и бившата сръбска провинция Косово, населявана предимно от албанци.

Рама направи изявлението си пред косовския парламент в Прищина в неделя, на 10-ата годишнина от обявяването на независимостта на областта от Белград. По-късно той се оплака, че изявлението му е било извадено от контекста, но Сърбия го обвини в опит за създаване на Велика Албания, а ЕС заяви, че подобни изявления не помагат за установяването на добросъседски отношения в региона.

Посолството на САЩ в Тирана изрази разочарование от изявлението на Рама.

"Лекомислените изявления, намекващи за обединение не помагат и дори вредят на отношенията между Албания и съседите ѝ. Призоваваме всички лидери да бъдат добри съседи и да се откажат от водещия към разделение език на миналото", се казва в изявлението.

Споделяне

Още от Свят