САЩ призоваха Китай да оповести имената на жертвите от събитията на "Тянанмън"

Американският държавен секретар Хилари Клинтън призова китайските власти да публикуват имената на убитите, изчезналите и арестуваните при потушаването на продемократичните протести на пекинския площад "Тянанмън" преди точно 20 години, предоха световните агенции в четвъртък.

"Китай трябва да освободи участниците в протестите през 1989, които и досега излежават присъди, и да прекрати продължаващото и до момента преследване на протестиращите", каза Клинтън. Държавният секретар на САЩ заяви, че китайските власти "трябва да проведат открито разследване на тъмните събития от миналото и да предоставят на обществеността информация за убитите и безследно изчезналите".

"Един Китай, който постигна огромен напредък в икономически план и който е на път да намери полагащото му се първостепенно място на международната сцена, трябва да проучи открито мрачните страници от своето минало", подчерта Клинтън.

Китай и досега не е съобщил официално броя на жертвите при кървавите събития отпреди 20 години, в които вероятно са загинали хиляди студенти и работници, посочва Ройтерс. С наближаването на годишнината властите започнаха да полагат все по-големи старания, за да не допуснат тя да се превърне в повод за вълнения. Китайските граждани получават твърде оскъдна информация по темата за протестите от 1989 г., която представлява табу в съвременен Китай.

По повод годишнината, властите забраниха достъпа на чужденци и журналисти до площад "Тянанмън", а черни полицейски микробуси и цивилни полицаи охраняват от сряда подстъпите към него.

Достъпът до социални мрежи и сайтове за обмен на снимки е блокиран, а полицията постави мнозина дисиденти под домашен арест или ги принуди да напуснат Пекин.

Споделяне

Още от Свят