САЩ призоваха ОПЕК да увеличи добива на петрол, за да спре поскъпването на горивата

САЩ призоваха ОПЕК да увеличи добива на петрол, за да спре поскъпването на горивата

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън призова в сряда Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, обединени в групата ОПЕК+, да увеличат добива си на петрол. Целта е да се противодейства на покачването на цените, което според Вашингтон застрашава възстановяването на световната икономика, предаде Ройтерс.

Съветникът на президента по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан съобщи в комюнике, че сегашното предлагане е недостатъчно в момент, когато икономиките се възстановяват от пандемията от Covid-19.

Американската администрация припомня на членовете на ОПЕК+ значението на конкурентността на пазарите при определянето на цените, допълва Съливан.

През юли групата се споразумя да увеличи производството на петрол с още 2 милиона барела на ден от август до декември.

Петролните котировки скочиха на фона на възстановяването на световната икономика от КОВИД-19, като през юли американският лек суров петрол достигна най-висока стойност от ноември 2014 година (76,98 долара), което подхранва опасенията от инфлация.

След информацията от Белия дом сортът Брент от Северно море поевтиня с 1 процента и спадна под 70 долара за барел, а цената на американския петрол се понижи с 1.14 на сто до 67.50 долара.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?