САЩ призоваха съюзниците да се борят с идеологията на "Ислямска държава"

Американският генерал в оставка Джон Алън, натоварен с координирането на усилията на водената от САЩ коалиция срещу джихадистите от "Ислямска държава", призова съюзниците да направят повече в борбата с екстремистката идеология на групировката.

"Ислямска държава" може да бъде победена само ако партньорите от коалицията се изправят срещу нея и в интернет, като "отрекат легитимността на посланието, което тя отправя", особено сред младите, каза Алън Алън отправи своя апел по време на среща на арабски и западни партньори в Кувейт.

"Ислямска държава" превзе големи част от Ирак и Сирия и обяви създаването на халифат.

Групировката публикува добре направени пропагандни клипове и води агресивна реклама на дейността си в социалните медии.

Алън определи тази пропаганда като "ужасна война, целяща да завербува или поквари невинните". "Заплахата, представлявана от "Ислямска държава", изисква координиран глобален подход на международно, регионално и местно равнище, комбиниращо военни действия, прилагане на закона, разузнаване и икономически и дипломатически средства", подчерта той.

Западните правителства са все по-притеснени от ефекта на пропагандата на "Ислямска държава", която привлича множество европейци и американци. Те се притесняват и от разпространението ѝ сред младите мюсюлмани, призовани да нападат западни цели, отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Свят