САЩ призоваха за хладнокръвие след британския референдум

САЩ призоваха за хладнокръвие след британския референдум

САЩ искат ЕС да бъде силен и да направят всичко по силите си, за да бъде облекчен възможно най-много преходният процес по напускането на Великобритания. Това заяви американският държавен секретар Джон Кери в изявление пред медиите в Брюксел. Кери се яви на трибуната с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, но журналистите не получиха възможност да задават въпроси, предава БТА.

САЩ ще продължат специалните си и силни връзки с Великобритания, добави Кери, който по-късно днес пристига в Лондон. Трябва да внимаваме да не изгубим разсъдъка си в този преход, да не тръгваме към отмъщение, призова той.

Кери съобщи, че е чул от първа ръка какви са процедурите по напускането на Великобритания, след като днес е разговарял с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в присъствието на Могерини. Референдумът е част от демократичен процес, това е демокрацията и уважаваме правото на избирателите, коментира държавният секретар. По неговите думи сега лидерите трябва да приложат решението на хората.

Интересите и ценностите, които ни обединяват от толкова дълго, не са се променили в деня на референдума. Целта ни да работим за общото благо остава. Трябва да не изпускаме от поглед интересите си, заяви американският държавен секретар.

Според Могерини това се трудни времена за всички - за британците, за европейците и за техните партньори. Говорихме за бъдещето, но няма да навлизам в подробности, добави тя.

Важно е да държим нашите американски приятели изцяло в течение на процедурите. ЕС е силен, както преди и може да бъде още по-силен занапред, добави Могерини.

Споделяне

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?