САЩ призовават за нови цели срещу глобалното затопляне

САЩ призовават за нови цели срещу глобалното затопляне

Американският президент Джордж Буш призова държавите по света да приемат дългосрочни цели за борба с парниковия ефект, предаде в четвъртък ББС.

Буш увери, че неговата администрация има сериозни намерения по отношение на климатичните проблеми, въпреки че Вашингтон упорито отказва да ратифицира Протокола от Киото, подписан през 1997  г. Документът определя няколко цели за намаляване на вредните паркови емисии до 2012 година, но според САЩ те не са ефективни.

Американският президент отправи апел към 15 страни да участват във форуми и до края на 2008 година да предприемат мерки за справяне с проблема.

САЩ ще работят с другите нации, за да съставим план за действие срещу вредните емисии, който да се прилага след като изтече Протокола от Киото.

За да постигне това, Вашингтон ще организира редица срещи, на които да участват страните, които произвеждат най-много вредни газове, в това число бързо развиващите се нации като Индия и Китай, обясни американският президент.

Изявлението на Буш дойде малко преди срещата на Г-8 през следващата седмица, на която се очаква домакините от Германия да предложат намаляване на вредните емисии. САЩ бяха многократно обвинявани, че пречат за предприемането на по-сериозни действия срещу глобалното затопляне припомня ББС.

Предложенията на Буш драстично се различават от европейските планове, обявени преди срещата на Г-8. Германският канцлер Ангела Меркел призова за постигане на договорка, която да включва задържане на темпа на средните температури на земята, както и наполовина по-малко вредни газове до 2050 година.

Американският държавен глава обаче контрира, че проблемът трябва да бъде решен чрез използване на новите технологии. В това отношение САЩ са водеща сила, отбеляза Буш. Светът е на прага на важни научни открития, които ще ни помогнат да работим по-добре в услуга на околната среда, смята той.

Споделяне

Още от Свят