САЩ продължават да купуват оръжия от България

Снимка: БГНЕС

"България е лоялен член на НАТО и отговорен производител на качествено оръжие. За нас дългосрочното партньорство със САЩ е важно". Това е посочил министърът на икономиката Божидар Лукарски на среща във "ВМЗ-Сопот" с делегация, включваща представители на два от водещите американски партньори на оръжейницата, както и на Пентагона и американската Програма за закупуване на нестандартно оборудване и муниции.

Делегацията е на посещение в предприятието за обсъждане на възможности за разширяване на партньорството си с ВМЗ, съобщиха от Министерството на икономиката.

"Българската отбранителна индустрия има сериозен капацитет. САЩ разчитат на качествените боеприпаси, които България произвежда", е заявил полк. Мойзес Гутиерес, ръководител на проект към Програмата за закупуване на нестандартно оборудване и муниции.

По негови думи тези боеприпаси са изключително важни за провежданите мисии в Афганистан и Ирак, както и в борбата срещу "Ислямска държава".

Той е допълнил, че за американското правителство партньорството с България е от ключово значение.

На срещата министър Лукарски е посочил още, че отдава голямо внимание на международните ангажименти за сигурност на доставките на оръжия, които страната ни е поела.

По думите му в качеството си на принципал на ВМЗ-Сопот и на председател на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение той носи отговорността по спазването на високите стандарти в международната търговия.

Тези стандарти са и основата за ползотворното сътрудничество между България и американското правителство, което предприема всички необходими мерки, за да гарантира, че изнасяните от страната ни боеприпаси са с крайна точка на доставка сигурна страна, са уверили членовете на делегацията от САЩ.

За тях тези мерки са гарант, че изнасяните от България оръжия няма да попаднат в ръцете на вражеските сили.

Партньорството на ВМЗ-Сопот с американските "Chemring" и "Orbital АТК" е дългогодишно, се посочва в прессъобщението.

Двете фирми изпълняват поръчки за американското правителство. По-рано тази година от "Chemring" в присъствието на министър Лукарски връчиха грамота на изпълнителния директор на държавната оръжейница в знак на признание за доброто партньорство и постигнати високи резултати при изпълнение на договори за производство и доставка на боеприпаси.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?