САЩ продължават да работят за присъединяването на Скопие към ЕС

Сн. Фейсбук/Османи

“Искам да изразя подкрепата на правителството на САЩ за европейската интеграция на С. Македония. Работим с нашите европейски партньори, за да се случи това по-бързо. Мисля, че всички ще се съгласят, че Северна Македония културологично, географски, исторически и все повече икономически е свързана с Европа и има място на масата на държавите членки“.

Това каза помощник държавният секретар на САЩ и специален представител на Вашингтон за Западните Балкани Габриел Ескобар по време на съвместна пресконференция с външния министър на Северна Македония Буяр Османи след разговорите им в Скопие.

Ескобар отбеляза, че съюзническите отношения между двете държави имат “стратегическа дълбочина“.

САЩ ще помогнат за реформите в Северна Македония по пътя за еврочленството, обсъдени са и други области от взаимен интерес, посочи помощник държавният секретар.

От своя страна Буяр Османи каза, че Северна Македония остава ангажиран съюзник на САЩ в региона на Западните Балкани.

По думите му САЩ имат ключова роля за стабилността и просперитета на страната му и региона.

“Еврочленството е най-сигурна инвестиция в сигурността на региона. Това ще бъде насърчение и за останалите държави от Западните Балкани. Сега е моментът ЕС да започне преговори с нас, което е гаранция за засилване на реформите и ангажираността ни към процеса на европейската интеграция“, заяви Османи, цитиран от бТВ.

В отговор на журналистически въпрос дали специалният пратеник на Вашингтон за Западните Балкани Габриел Ескобар е разговарял и с представители на България, Османи отговори, че няма такава информация и не може да коментира от името на помощник държавния секретар на САЩ.

Македонският външен министър също така отбеляза, че е разговарял с българския си колега Светлан Стоев в Рига и 14 декември не е единствената дата, на която Скопие може да получи покана за започване на преговорите с ЕС.

Османи каза, че е имал разговор със Словенското председателство, което изтича в края на годината, и то е изразило готовност да свика министерска среща по всяко време до края на годината, ако има напредък и решение по спорните въпроси между България и Северна Македония.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят