САЩ продават на Румъния ракети ”Пейтриът” за 3.9 млрд долара

Ракети "Пейтриът", сн. ЕПА
САЩ решиха да доставят зенитно-ракетни комплекси "Пейтриът" на Румъния и авиационни ракети "Хелфайър" на Холандия, съобщи правителствена агенция към американското министерството на отбраната.
 
Според Пентагона договора с Букурещ възлиза на 3.9 милиарда долара, а с Амстердам - на 34 милиона долара.
 
На Румъния се предвижда да бъдат доставени 7 зенитно-ракетни комплекса "Пейтриът", включващи 56 ракети от една модификация и 168 - от друга.
Холандия купува още 70 ракети "Хелфайър" към вече поръчани 180.
 
Според министерството на отбраната, новият договор с Румъния ще укрепи външната политика и националната сигурност на САЩ, тъй като ще увеличи сигурността на съюзник в НАТО, който е бил и продължава да е фактор за политическа стабилност и икономически напредък в Европа. 
 
Тази сделка ще отговори на нуждите на Румъния в сферата на самоотбраната, както и на целите на НАТО, без да промени равновесието на силите в района, подчерта Пентагонътр цитиран от БТА.
 
Разрешение от Държавния департамент за осъществяване на продажбите, каквото се изисква по закон, е получено. Правителството е уведомило официално Конгреса и сега законодателите имат 30 дни да проучат новите контракти и евентуално да ги блокират.
Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?