САЩ продават на Саудитска Арабия оръжие за 1.15 милиарда долара

САЩ продават на Саудитска Арабия оръжие за 1.15 милиарда долара
Съединените щати ще продадат на Саудитска Арабия танкове, БТР-и и други оръжия на стойност 1.15 милиарда долара, обяви Пентагонът в комюнике, цитирано от Франс прес и Ройтерс.
Сделката е получила одобрението на Държавния департамент, съгласно американските процедури за оръжейни продажби.
 
Рияд ще получи 153 танка "Ейбрамс", 20 бронетранспортьора, 153 картечници калибър 12.7 мм, 266 картечници калибър 7.62 мм, гранатомети и хиляди боеприпаси.
 
Според американското правителство продажбата на тези оръжия "ще допринесе за външната политика и националната сигурност на САЩ, позволявайки подобряването на сигурността на един стратегически регионален партньор, който беше и продължава да бъде водещ актьор за политическата стабилност и икономическите постижения на Близкия изток".
 
Одобряването на сделката става в момент, когато Саудитска Арабия води военна коалиция в подкрепа на йеменските сили, верни на правителството в изгнание на президента Абд Рабу Мансур Хади, които се опитват да изтласкат шиитските бунтовници хуси от столицата Сана, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА. 
 
Въздушните удари на коалицията бяха подложени на критика от правозащитни групи за това, че са причинили гибелта на мирни жители. 
Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?