САЩ протестират за излъчения запис на Ал Каида

Съединените щати обявиха пред Катар своята загриженост за излъченото от сателитния телевизионен канал Ал Джазира съобщение, за което се твърди, че е на висш лидер на Ал Каида, предаде Би Би Си.

Държавният секретар Колин Пауъл заяви, че предоставянето на телевизионно време на терористи само повишава напрежението.

Според базираната в Катар телевизия Ал Джазира, аудиозаписът е бил на Айман ал Зауахири, висш помощник на Осама бин Ладен.

В него той призовава да бъдат поразявани посолства и обекти на Съединените щати, Великобритания, Австралия и Норвегия, като по този начин земята под тях бъде превърната в пъкъл и те бъдат изгонени от мюсюлманските страни.

Записът беше излъчен в момент, когато американските военни поставиха своите бази в САЩ в най-високата възможна степен на тревога заради страховете от предстояща атака.

Смята се, че групировката на Осама бин Ладен Ал Каида стои зад самоубийствените атаки в Саудитска Арабия миналата седмица, в които десетки хора загинаха.

Американското посолство в норвежката столица Осло беше затворено след излъчените по телевизията заплахи.

По думите на Колин Пауъл, излъчването на записа е било несполучливо решение. Всичко, което направи, бе да повиши напрежението в региона, позволявайки на терористи да получат достъп до ефира, добави той.

Колин Пауъл каза, че не знае дали записът е бил автентичен или точен.

В него се заклеймяват и арабските правителства заради подкрепата им за ръководеното от американците нахлуване в Ирак - Саудитска Арабия, Кувейт, Катар, Бахрейн, Йемен и Йордания.

Не е ясно кога съобщението е било записано, но отправката към войната в Ирак предполага, че това е станало по време на конфликта.

Според близкоизточния анализатор на Би Би Си Роджър Харди гласът от аудиозаписа прилича на този на Айман ал Зауахири.

Той добавя, че Ал Каида няма очевиден интерес от излъчването на записа сега - да демонстрира, че все още е активна и да повишава напрежението след последните терористични акции в Саудитска Арабия и Мароко.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?