САЩ: Провал на преговорите между Гърция и кредиторите ще застраши икономиката в целия свят

Обама: Атина трябва да предприеме реформи

САЩ: Провал на преговорите между Гърция и кредиторите ще застраши икономиката в целия свят

Евентуален неуспех на преговорите между Гърция и международните кредитори би могъл да предизвика нестабилност и да застраши икономиката не само в ЕС, но и в целия свят, заяви министърът на финансите на САЩ Джейкъб Лу, цитиран от агенция МИА.

Ако не бъде постигнато споразумение, Гърция ще бъде пряко засегната, но това ще доведе до нестабилност в Европа и в световната икономика като цяло, заяви Лу във Вашингтон след срещата с холандския министър на финансите и председател на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

На срещата Лу окуражил Дейселблум да продължи със своя ангажимент за постигане на конструктивен резултат.

Американският президент Барак Обама коментира от своя страна, че реформите, които се договарят между Гърция и кредиторите, са много важни, но страната, както и цялата еврозона, има нужда от определена гъвкавост, за да се даде надежда на хората.

"Гърция трябва да предприеме реформи. Те трябва да събират данъци. Те трябва да намалят бюрокрацията. Те трябва да имат по-гъвкави трудови практики", посочи американският президент на съвместна пресконференция в Белия дом с италианския премиер Матео Ренци.

Същевременно Обама заяви, че е казал на новото правителство в Атина, избрано с обещанието да сложи край на мерките за икономии.

"Ние признаваме, че имате нужда да покажете на народа си, че има надежда и че може да постигнете растеж, и ние ще подкрепим известна гъвкавост в начина, по който вървите напред, така че да можете да направите и инвестиции, а не просто изстискване до последна капка".

Обама отново повтори своята позиция, че "по време на толкова ниско потребление и признаци на дефлация, каквито виждаме в Европа през последните години, засилването на търсенето също е важно; важно е да има и известна гъвкавост в постигането на фискалните цели".

Гърция преговаря с международните кредитори за изплащането на последния транш от помощта в размер 7.2 милиарда евро, след което планира за започне разговори за преструктуриране на държавния дълг.

Кредиторите искат от Атина в замяна на изплащането на последния транш да представи подробна програма за реформи, които планира да проведе.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?