САЩ публикуваха 17 документа на Осама бин Ладен

САЩ публикуваха 17 от документите, открити в къщата на Осама бин Ладен в Пакистан, където лидерът на терористичната мрежа Ал Каида бе убит при операция на американските специални части преди година, съобщиха световните агенции.

От документите, публикувани в оригинален вид и преведени на английски, става ясно, че Бин Ладен искал да свали самолети, с които пътували генерал Дейвид Петреъс, сега директор на ЦРУ, и дори президентът Барак Обама.

Той смятал, че ликвидирането на Обама ще доведе на президентския пост крайно неподготвения според него вицепрезидент Джо Байдън и Съединените щати ще изпаднат в криза.

От публикуваните документи става ясно, че Бин Ладен виждал риск от загуба на позициите на Ал Каида сред мюсюлманите и не приема дейността на част от ислямистките групировки по света.

Американският съветник на Осама Бин Ладен Адам Гадан го призовал да разграничи своята мрежа от действията на иракския ѝ клон. Бин Ладен приканил останалите ислямистки групировки да не повтарят грешките на Ал Каида в Ирак.

Публикуваната кореспонденция включва писма от по онова време на втория човек в командването на терористичната мрежа Абу Яхия ал Либи, който осъжда пакистанската групировка "Техрик-е-талибан Пакистан" за безразборните нападения срещу мюсюлмани.

Бин Ладен предупредил лидера на йеменския клон на Ал Каида Насър ал Уахиши да не се опитва да установява ислямистки режим в страната, а вместо това да пренасочи усилията към предприемане на нападения срещу Съединените щати.

Той изглежда не проявявал интерес към признаване на сомалийската ислямистка групировка "Аш Шабаб", когато тя му се заклела във вярност, защото смятал, че нейните лидери са слаби управници в контролираните от тях райони и се придържат прекалено стриктно към ислямски наказания като отрязване на ръце.

Според Съединените щати писмата показват връзката между Ал Каида и Иран - въпрос, който интересува сериозно правителството на САЩ - не като съюз, а като непреки и водени с неохота преговори за членове на терористичната мрежа и техни роднини, хвърлени в затвора в Ислямската република.

Нищо в документите не говори за наличие на открити поддръжници на терористичната мрежа в пакистанското правителство, макар че такива пасажи по презумпция би трябвало да са останали засекретени.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят