САЩ: Рано е за търговски преговори с Лондон

Лиъм Фокс

САЩ все още не бърза да стартира двустранни търговски преговори с Великобритания, стана ясно при посещението на новия британски министър на търговията Лиъм Фокс във Вашингтон. Лондон силно разчита на подобна стъпка след решението на референдума за напускане на Европейския съюз.

Американският търговски представител Майкъл Фроман е заявил пред британския си колега, че е прекалено рано двете страни да започнат преговори за двустранните търговски и инвестиционни споразумения, докато все още не се знаят бъдещите отношения на Великобритания с Европейския съюз, предаде "Ройтерс".

Според съобщението на Департамента по търговията на САЩ Вашингтон ще бъде готов да участва в разговори с Обединеното кралство за това как да се развиват търговските и инвестиционните отношения между двете държави "по най-добрия начин и в подходящото време".

Преди британския референдум американският президент Барак Обама предупреди, че Лондон ще бъде "в края на опашката" за търговски преговори със САЩ, ако референдумът реши страната да напусне ЕС.

При посещението на Фокс стана ясно още, че британското правителство ще открие три нови представителства в САЩ, за да насърчава икономическите връзки между двете страни. Избрани са американските градове Минеаполис, Сан Диего и Роли заради икономическата им производителност и наложилите се институти за проучвателна и развойна дейност.

Междувременно, бъдещите търговски и икономически отношения между Великобритания и ЕС остават неясни. Лондон се надява да запази привилегирования си достъп до единния пазар, като в същото време вече направи заявка за активиране на връзките си с Китай и Индия.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?