САЩ разчитат на България за сигурността на Балканите

САЩ разчитат на България за сигурността на Балканите

САЩ не могат да разчитат на по-добро партньорство от това с България за сигурността на Балканите, заяви в четвъртък след срещата си с премиера Бойко Борисов помощник- държавният секретар на САЩ Джеймс Стайнберг. Той добави, че е доволен от задълбочения разговор за партньорството в региона и оценява усилията на България за изграждането на силна икономика, както и усилията лично на премиера Бойко Борисов и на страната ни като цяло в Афганистан.

"Потвърдихме все по-интензивния диалог между България и САЩ, както по въпросите на сигурността, така и за новата стратегическа концепция на НАТО и мисията на Алианска в Афганистан", коментира министърът на външните работи Николай Младенов пред журналисти след срещата си с американския дипломат.

Той посочи, че завършилата преди ден среща в Сараево, на която са присъствали двамата със Стайнберг, е била полезна, защото потвърждава перспектива на страните на Западните Балканите да станат членки на ЕС.

По думите на Младенов трябва да има нов договор, съдържащ силния ангажимент на ЕС за интеграцията на Западните Балкани, но в същото време и ангажимент от тяхна страна да се реформират и да поддържат добросъседски отношения за постигането на тази цел.

Стайнберг посочи, че "България може да има важна роля за подпомагането на тези страни по пътя им към НАТО".

"Днешното време е време на предизвикателства и ние сме убедени, че работейки като партньори, ще изградим по-добро бъдеще", добави той.

На срещата е обсъдена и темата за противоракетната отбраната (ПРО) в контекста на предстоящото решение, което ще бъде взето през есента на срещата на Алианса в Лисабон.

Стайнберг подчерта, че това е важно решение, което се дискутира от всички в рамките на НАТО, важен елемент от изграждане на едно сигурно бъдеще. По думите му консултациите ще продължат с България и всички членове на НАТО по отношение на това как да бъде придвижен този важен проект.

Министър Младенов оцени като изключително несериозно предложението на руския военен експерт ген. Дворкин в България да бъдат разположение противовъздушни системи С-300, като част от сътрудничеството между Русия и САЩ в областта на ПРО.

"България решава въпросите на сигурността в своето семейство – НАТО, а икономическите – в ЕС", коментира Младенов.

Едновременно с това, и двамата дипломати подчертаха, че след приключването на дискусиите за ПРО в рамките на НАТО, вратата за сътрудничеството с Русия е отворена.

На срещата с премиера Борисов са били обсъдени и реформите в правосъдието и икономиката у нас. Според Стайнберг има много възможности за сътрудничество в тези области.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?