САЩ разчитат на новите членки за критични ситуации

България, заедно с Литва, Словакия и Словения ще осигурява сили за специални операции в НАТО, се посочва в бюлетина на Държавния департамент на САЩ. България ще осигурява инженерни части и специалисти по обезвреждане на мини. Румъния ще предоставя планински войски и безпилотни въздушни средства. Словакия - части за защита от атомни, биологични и химически оръжия. Словения - войски за планински военни действия. Естония - военни водолази и противоминни съоръжения.

Запитан има ли тенденция новите страни членки на НАТО, които не могат да бъдат източник на високо специализирана военна техника, да се схващат като източници на сили за високорискови операции, висш служител на Държавния департамент отговори, че САЩ са под сериозна бюджетна тежест и трябва да съкратят някои разходи. Същевременно Алиансът трябва да има на разположение сили за критични ситуации, които ще възникват в бъдеще.

На въпрос дали решенията в НАТО, които сега се взимат с консенсус, в бъдеще да се взимат с "мнозинство", същият служител отговори: "Не, не може да се очаква никоя страна да базира сигурността си на решение, което не е нейно."

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?