САЩ разкритикуваха България за престъпността и корупцията преди евроекспертите

Докладът на експертите по въпросите на реда и сигурността, поръчан от Европейската комисия като част от засиления мониторинг на България, не е нещо ново за българските власти, въпреки, че в страната се създава впечатление, умишлено или не, че той е "изненадал" вътрешното министерство, предаде ББС.

В края на миналата година Конгресът на САЩ публикува свой доклад, озаглавен "Страни, в които има почва за организираната престъпност и тероризма". ББС излъчи извадки от доклада в частта му за България:

"Както другите страни, излезли от комунистическата диктатура в началото на 90-те години, България пострада от всеобща корупция и организирана престъпност през първата половина на десетилетието. Влошаващите се икономически условия, съчетани с управлението на влиятелните бивши комунистически служители и слабостта на органите на реда и законността и гражданските институции, създадоха благоприятна почва за трафик на наркотици и оръжие, пране на пари и други форми на престъпност. Неприлагането на законите доведе до създаване на организирани престъпни групи. Базирани върху близките отношения на България със Съветския съюз, връзките с постсъветските руски престъпни групи бяха особено силни.

Правителствената корупция, която беше ключов елемент в растежа на престъпната дейност в средата на 90-те години, е спаднала малко в последно време. "Прозрачност без граници" поставя България през 2002 година на 45 място от 102 държави по ниво на корупцията, което е леко подобрение в сравнение с предишната година. Корупционният индекс за България на Агенцията за международно развитие на САЩ обаче не се е променил за този период от време.

Войните и санкциите срещу съседната бивша СФР Югославия дадоха възможност за контрабанда на гориво, оръжие, цигари, алкохол и крадени автомобили от България в Югославия. Подпомогнати от липсата на финансово законодателство, престъпните групи перяха пари чрез фиктивни инвестиции в различни офшорни фирми, включително банки...Географското положение на България, нейната културна близост с Русия и дупките в законодателството дадоха възможност за развиване (в края на 90-те години) на още по-съвършени и широко разпространени форми на организираната престъпност, повечето от които имат международен компонент.

През 90-те години руските групи култивираха неголям пазар на наркотици в България, но тяхната основна цел беше контрол върху транзитните пътища през България за Западна Европа, през които преминава 90% от хероина, предназначен за западните страни. Тази доминираща позиция беше засегната от вътрешни борби и от опитите на българските власти да изкоренят руската организирана престъпност от България. Вероятно е обаче местни престъпни групи, които се представят за застрахователни компании, да са запазили традиционните си близки връзки със своите руски еквиваленти. Тези "компании" в последно време губят влияние.

Въпреки, че търсенето на наркотици е сравнително слабо, нелегални български лаборатории започнаха производство на синтетични наркотици. Материалите за това са лесно достъпни, поради добре развитата фармацевтична промишленост на страната.

Експерти поставят трафика на жени като втора най-доходна дейност на българските престъпни групи. Споменатите географски условия създават добра почва за всички видове контрабанда в България. Усилията за ограничаване на трафика се затрудняват от ограничените ресурси, участието на хора от органите на реда и правителствени служители в трафика и липсата на законодателство, забраняващо трафика на хора...През април 2003 доклад на Агенцията за международно развитие на САЩ констатира, че българското правителство няма програма за борба с трафика...Жени от България или прехвърляни през България най-често попадат във Франция, Испания, Холандия и Гърция.

През 2002 корупционният индекс разкри, че корупцията продължава да се разпространява в България със същите темпове, както през 90-те години, главно поради социално-икономически фактори и слабата легитимност на държавата в очите на обществото.

Правителството на Симеон Сакскобургготски прие закони, които криминализират подкупите, участието в престъпни групи и прането на пари. Както в повечето страни в региона обаче, ефикасността на тези закони ще зависи от ресурсите и обучението на агенциите, които ги прилагат."

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: