САЩ разкритикуваха иракските сили по повод загубата на Рамади

САЩ разкритикуваха иракските сили по повод загубата на Рамади

Американският министър на отбраната Аштън Картър обвини иракските сили за загубата на град Рамади в момент, когато се отправят все повече призиви правителството на САЩ да преразгледа стратегията си в Ирак, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Изказването на Картър, според когото иракските сили са показали липса на воля да се бият с групировката "Ислямска държава", е една от най-острите критики на американското правителство към армията на Ирак, подчертава изданието.

Картър заяви, че американските и коалиционните въздушни удари са ефективни и отново показа, че правителството на САЩ не иска да изпраща американски сухопътни войски в Ирак, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Някои конгресмени, сред които републиканецът Джон Маккейн, настояват президентът Барак Обама да разпореди разполагане на американски войски, които да действат заедно с иракските сили на бойното поле с цел предоставяне на по-прецизни насоки за бомбардиране.

Обама нарече загубите "тактически поражения" и каза, че цялостната американска стратегия в Ирак и Сирия няма да се промени, но изказването на Картър предполага наличие на по-дълбоки проблеми с иракските сили, посочва в. "Вашингтон пост".

Американски служители от месеци казват, че въздушните удари на САЩ отслабват "Ислямска държава" в Ирак и че групировката, подложена на натиск от иракските сили, губи територии, завоювани при настъплението ѝ миналата година.

Неочакваното падане на Рамади навежда на мисълта, че иракските сили вероятно са по-слаби, отколкото са предполагали мнозина в американското правителство. Понесените напоследък поражения на бойното поле демонстрират, че има едно много по-сериозно предизвикателство за кампанията на САЩ срещу "Ислямска държава" в Близкия изток.

Обама настоява, че групировката може да бъде победена само от местни сухопътни сили с американска подкрепа в обучението и с военновъздушна мощ. Но намирането на местни партньори, особено сунити, в регион, разкъсван от силно изострени междобщностни разделения, се оказва трудно, коментира вестникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?