САЩ разкритикуваха разрушаването на палестински къщи от Израел

Държавният секретар Колин Пауъл заяви в неделя, че САЩ са против разрушаването от израелската армия на палестински къщи в бежанския лагер Рафах в ивицата Газа и призова за прекратяване на ескалиращото насилие в района, предаде Ройтерс.

"Разбираме, че Израел има право на самозащита, но сме против този вид действия, които предприема - разрушаването на палестински домове", каза Пауъл на пресконференция в курорта Шунех на Мъртво море, където продължава Световният икономически форум.

Критиката на Пауъл съвпадна с решението на Върховния съд на Израел да отмени временната забрана, която бе наложил върху разрушаването на палестински къщи в лагера Рафах. Там израелската армия планира да разшири коридора, контролиран от нея по протежение на границата с Египет.

Съдът отхвърли продължаването на забраната, поискано от палестински правозащитни групи, и постанови, че армията има право да извършва подобни разрушения в името на сигурността.

В същото време Пауъл не пропусна да разкритикува и палестинския президент Ясер Арафат, заради неговите действия и изявления в последно време, които спъват усилията за постигане на мир. Пауъл упрекна Арафат за отказа му да укрепи палестинските сили за сигурност и речта му по случай деня на основаването на Държавата Израел, който палестинците наричат "Катастрофата". Палестинският лидер завърши словото си с цитат от Корана, призоваващ: "Съберете всичката си сила, за да тероризирате своя враг и врага на бога".

Масов митинг в Тел Авив в подкрепа на изтеглянето от ивицата Газа

" Мнозинството от израелците са за изтегляне от ивицата Газа", заяви в неделя израелският президент Моше Кацав в интервю по общественото радио, цитирано от АФП, след като снощи на митинг в Тел Авив над 150 000 души демонстрираха в подкрепа на израелското изтегляне.

Организаторите на протеста казаха, че целта му е да бъде оказан натиск върху израелското правителство за изпълнение на плана на премиера Ариел Шарон за изтегляне на израелските заселници и войски от ивицата Газа, въпреки че този план беше отхвърлен от собствената му партия Ликуд.

Президентът на Израел, чиято роля е предимно символична, отказа да отговори дали самият той е за изтегляне на израелската армия от тази територия и за евакуирането на 21 еврейски колонии, които са създадени там. "Това са спорни политически въпроси, по които президентът не може да се произнесе съгласно правомощията си", заяви Кацав, но изтъкна, че Израел трябва да намери начин да подкрепи умерените и разумни елементи от палестинска страна, за да преговаря с тях.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?