САЩ размислят дали да разрешат продажбата на компютърната дейност на Ай Би Ем на Китай

Американските регулаторни власти се опасяват, че продажбата на компютърното подразделение на Ай Би Ем на китайската компания Леново създава заплаха за националната сигурност на САЩ. Това съобщи в понеделник агенция Блумбърг.

Членовете на Комисията по чуждестранни инвестиции (КЧИ) в САЩ, която включва представители на Министерството на правосъдието и на Министерството на вътрешната сигурност, се опасяват, че китайските ръководители могат да използват за индустриален шпионаж съоръжение на Ай Би Ем в Северна Каролина. Възможно е Китай да използва технологиите за военни цели.

Сделката между Ай Би Ем и пекинската компания Леново трябва да бъде одобрена от КЧИ, който е председателстван от финансовото министерство на САЩ и включва още 11 федерални агенции. С одобрението ще бъде избегнато официалното разследване, както и необходимостта президентът Джордж Буш също да се произнася по сделката. Ай Би Ем и правителството в момента преговарят по въпроса.

Компютърното подразделение на Ай Би Ем не е рентабилно през последните години, казва Жан-Марк Шампан, директор по институционалните продажби в Синпак секюритиз Ейша.

Леджънд груп, която е създадена през 1984 г. от Китайската академия на науките, контролира 57% от Леново. На 7 декември Леново съобщи, че се е договорила за покупката на компютърното подразделение на Ай Би Ем.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?