САЩ разочаровани от посмъртното осъждане на Сергей Магнитски

САЩ изразиха разочарованието си след задочното осъждане от московски съд на руския юрист Сергей Магнитски, който почина в затвора през 2009 г., предаде Франс прес.

"Разочаровани сме от безпрецедентното задочно осъждане на Сергей Магнитски", заяви говорителката на Държавния департамент Дженифър Псаки, която призова Москва по-скоро да намери и осъди виновните за смъртта на юриста.

"Този процес дискредитира усилията на всички, които продължават да търсят справедливост в тази афера", добави тя. "Въпреки надеждните доказателства за престъпно поведение, довело до смъртта на Магнитски, властите не успяха да съдят виновните", изрази съжаление Псаки.

"Ще продължим да искаме виновните за смъртта на Магнитски да понесат отговорността си и да подкрепяме усилията на хората в Русия, които се стремят тези лица да бъдат изправени пред съда", заяви говорителката на Държавния департамент.

Сергей Магнитски е измислил схема за данъчна измама, струвала на Руската държава около 15 милиона долара, постанови вчера Тверският районен съд в Москва. Съдията заяви, че делото приключва без присъда, но че решението няма да позволи реабилитирането на адвоката.

Магнитски почина в московски център за задържане през 2009 г. Той бе арестуван година по-рано. Преди задържането си адвокатът обвини чиновници, че са откраднали 230 милиона долара държавни средства. Руското разследване на смъртта на Магнитски приключи през март, като никой не бе обвинен за нея.

Уилям Браудър, шеф на инвестиционния фонд, за който работеше Магнитски, бе осъден задочно на девет години изправителен лагер за данъчни измами в големи размери.

Още по темата
Още от Свят

Защо УНСС е на път да фалира?