САЩ разположиха в Катар бомбардировачи В-52 в отговор на заплаха от Техеран

САЩ разположиха в Катар бомбардировачи В-52 в отговор на заплаха от Техеран

САЩ разположиха във военната си база в Катар бомбардировачи B-52. Самолетите са пристигнали съгласно разпореждане на Белия дом за предислокация в Персийския залив с цел отразяване на неуточнени заплахи от Иран. Това потвърди Централното командване на ВВС на САЩ, цитирано от Асошиейтед пресв петък.

На снимки, публикувани от командването, се виждат самолети B-52H Stratofortress, приземяващи се в базата "Ал Удейд" в Катар в четвъртък вечерта. Други бомбардировачи са кацнали в сряда другаде "в Югозападна Азия", се казва в съобщението.

В миналото американските военни са съобщавали за своето присъствие в базите "Ал Дхафра" в Обединените арабски емирства и "Ал Удейд" в Катар като обекти в "Югозападна Азия".

Настоящата предислокация е на машини от Двадесета бомбена ескадрила от ВВС базата "Барксдейл" в щата Луизиана.

В неделя Белият дом обяви, че ще изпрати в Персийския залив самолетоносача "Ейбрахам Линкълн" и съпътстваща ударна група с авиация за противопоставяне на Иран.

Вчетвъртък беше съобщено, че самолетоносачът е прекосил Суецкия канал и е продължил пътя си към Персийския залив.

Администрацията на президента Доналд Тръмп не е обявила подробности за предполагаемата заплаха от Иран.

В сряда Техеран предупреди, че ще започне да се оттегля от ядрената си сделка със световните сили, която преди година бе денонсирана от Тръмп и той поднови санкциите на САЩ срещу Иран.

Споделяне

Още от Свят