САЩ разрешиха продажбата на нагреваемите тютюневи продукти IQOS

САЩ разрешиха продажбата на нагреваемите тютюневи продукти IQOS

Американската агенция по храните и лекарствата разреши на "Филип Морис“ да продава нагреваемия тютюнев продукт "Айкос“ (IQOS) в САЩ, което е голяма победа за международния тютюнев гигант в опитите му да продава повече алтернативи на традиционните цигари, предаде Ройтерс.

След двегодишна строга научнообоснована оценка на подаденото предпазарно заявление за пускане на бездимния продукт в продажба, агенцията определя, че разрешаването му за пазара в САЩ е подходящо за опазване на общественото здраве, защото е установено, че "продуктите произвеждат по-малко или по-ниски нива на някои токсини в сравнение с горимите цигари“.

"Днешното разрешение тютюневите продукти да се продават в САЩ не означава, че са безопасни или че са одобрени от Агенцията по храните и лекарствата за безопасни. Всички тютюневи изделия са потенциално вредни и водят до пристрастяване, затова тези, които не употребяват тютюневи изделия, трябва да продължат да не ги употребяват“, посочва се в съобщението на ведомството към здравното министерство.

То отбелязва, че проучванията на "Филип Морис“ не показват намаляване на риска от заболяване в дългосрочен аспект, но демонстрират, че пушачите, които напълно преминат към устройството "Айкос“ ще бъдат изложени на по-малко токсични излъчвания и това води до намаляване на риска от болести, свързани с тютюнопушенето.

В съобщението се уточнява, че компанията е подала отделно заявление за това продуктите да се предлагат на пазара с твърдения за намалено излагане или за намален риск. По него все още няма произнасяне.

"Осигуряването на нови тютюневи изделия на пазара се подлага на строга предварителна оценка от Агенцията по храните и лекарствата, което е ключова част от нашата мисия да защитим обществото, особено младите хора, и да намалим заболяванията и смъртността, свързани с употребата на тютюн. Въпреки че разрешаването на нови тютюневи изделия не означава, че те са безопасни, прегледът гарантира, че пускането на пазара на продуктите е подходящо за опазване на общественото здраве, като се вземат предвид рисковете и ползите за населението като цяло“, посочва Мич Целър, директор на Центъра за тютюневи изделия на агенцията.

Тя е оценила и публикациите с взаимен научен контрол, както и други източници, и е установила, че аерозолът, произведен от системата за нагряване на тютюн на IQOS, съдържа по-малко токсични химикали, отколкото цигарения дим, а много от идентифицираните токсини са с по-ниски нива в сравнение с тези в цигарения дим. Например, излагането на въглероден монооксид от аерозола при IQOS е сравнима с излагането в околната среда, а нивата на акролеин и формалдехид са съответно от 89% до 95% и от 66% до 91% по-ниски, отколкото при горимите цигари.

В момента IQOS се предлага в Япония, Южна Корея и редица европейски държави, сред които и България. Решението на Агенцията по храните и лекарствата на САЩ от вторник отваря огромен пазар  за устройството и то може да се окаже ключово за здравните регулатори в други държави, където "Филип Морис“ планира разширяване на достаките на продукта си.

Тютюневият гигант сложи IQOS в центъра на своята инициатива "Бъдеще без дим“, промотирана в САЩ и целия свят, отбелязва Ройтерс. Ръководството на компанията дори обяви, че смята да замени призвежданите от нея цигари с негорими продукти като IQOS, за да помогне на пушачите да преминат към по-малко вредни продукти.

През миналата година "Филип Морис Интернешънъл“ обяви, че 14 на сто от годишните ѝ приходи са дошли от продукти с намален риск като IQOS.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?