САЩ разшириха кръга от роднини от 6-те мюсюлмански страни с право на визи

САЩ разшириха кръга от роднини от 6-те мюсюлмански страни с право на визи

Баби и дядовци на американски граждани от шест предимно мюсюлмански страни вече ще имат право да получават американски визи, се казва в меморандум на Държавния департамент на САЩ, който Ройтерс е успял да види. Документът се съобразява с последното съдебно решение, ограничаващо сферата на действие на забраните за влизане в САЩ, обявени с указ на президента Доналд Тръмп още в първите му седмици като президент в началото на годината.

Меморандумът е бил разпратен от държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън до американските дипломатически мисии в чужбина. Ройтерс припомня, че на 13 юли окръжният съд в Хонолулу (щата Хавай) взе решение, с което разшири категориите граждани от въпросните шест страни, които имат право да претендират за входни визи за САЩ въпреки указа на президента. Съдията Дерек Уотсън разшири тълкуването кои чужденци, имащи роднини в САЩ, могат да искат входна американска виза.

Преди в тази категория влизаха само родители, съпрузи, деца, включително и осиновени, а също братя и сестри. С решението на хавайския съд сега в този кръг се включват още баби и дядовци, внуци, племенници, първи братовчеди, лели и чичовци.

Новите правила влизат в сила незабавно и американските мисии и консулства в чужбина следва да използват разширеното тълкуване на роднинския кръг. Става въпрос за граждани на Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен.

Белият дом, естествено, е недоволен от това решение и е поискал Върховният съд и базираният в Сан Франциско Девети американски окръжен апелативен съд да блокират решението на съда в Хонолулу, но хавайският съдия Уотсън отказа да изчаква обжалването на администрацията и така решението му влиза в сила веднага.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят