САЩ разширяват енергийните санкции срещу Русия

САЩ разширяват енергийните санкции срещу Русия

САЩ забраниха на свои граждани и фирми да сътрудничат на руски компании в дълбоководни, арктически и шистови енергийни проекти, съобщи Министерството на финансите. То обяви във вторник поправки в четвъртата директива за налагането на технологични санкции в енергийния отрасъл срещу Русия заради анексирането на Крим и намесата в Източна Украйна, които бяха допълнени и заради намесата в американските избори.

Така вече наложените на Москва санкции в областта на енергетиката засягат не само проекти вътре в страната, но и нови зад граница. В обхвата на забраната попадат всички проекти, чието начало е предвидено след 28 януари 2018 г., ако делът на руски енергийни компании, попадащи вече под санкциите на Вашингтон, в тях надхвърля 33 процента.

Такива фирми са "Роснефт", Лукойл", "Газпром", "Газпромнефт" и "Сургутнефтегаз", както и техни дъщерни предприятия.

Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че не очаква допълнително усложняване за дълбоководните проекти на руски компании, тъй като поправките били по-скоро разяснителни. Председателят на енергийната комисия в руската Дума Павел Завални смята, че новите санкции ще създадат само временно затруднение, тъй като се отнасят за нови проекти.

Според допълненията в директивата участие в проекти за добив на петрол в дълбоки води, в Арктическия шелф и от шистови находища от страна на американски лица и фирми може да става само с лиценз или разрешение от службата за контрол над чуждестранни активи. Без такъв документ не може да се предоставят пряко или косвено, да се изнасят и реекспортират стоки, услуги (с изключение на ограничен тип финансови) и технологии, които биха могли да помогнат за откриване и добив на петрол в изброените места в Русия, от които би имала полза руската държава, посочват от американското финансово министерство.

Споделяне

Още от Свят