САЩ разследва ролята на Иран в атентатите от 11 септември

Американският президент Джордж Буш каза, че Вашингтон разследва дали Техеран е имал роля в атентатите срещу САЩ от 11 септември 2001 г. и обвини Иран, че дава подслон на членове на Ал Каида.

Американската комисия, която разследва атаките, се очаква да посочи в доклада си, че няколко от похитителите на самолетите са преминали през Иран преди атентатите.

В понеделник Буш каза, че все още фактите се проучват.

"Отдавна изказвам притесненията си относно Иран. Освен всичко друго, това е тоталитарно общество, където на свободните хора не е позволено да упражняват правата си", каза Буш, цитиран от Си Ен Ен.

ЦРУ обаче не е открило никакви данни за пряка връзка между Техеран и самоубийствените атентати, при които загинаха близо 3000 души, каза Буш.

Временно изпълняващият длъжността директор на ЦРУ каза преди два дни, че Иран не е подпомогнал терористичните атентати, макар да е използван често като маршрут от членове на Ал Каида.

Очаква се независимата комисия, в която участват представители и на републиканците, и на демократите, да обяви в четвъртък доклада за действията на администрацията във връзка с атентатите, както и да обяви дали Иран е имал някаква роля.

Комисията установи, че 10 от похитителите са преминали през Иран между октомври 2000 г. и февруари 2001 г., писа тази седмица списание Тайм.

Иран имал практика да допуска членове на Ал Каида да влизат и излизат от страната през афганистанската граница.

Докладът не дава доказателства, че Техеран е бил запознат с плановете за 11 септември.

Ако ислямисткото правителство на страната желае да подобри връзките си с Вашингтон, каза президентът Буш, то трябва да предаде всеки член на Ал Каида на собствената му страна и да се откаже от съмнителната си ядрена програма.

То също така трябва да прекрати подкрепата си за въоръжени групировки като Хизбула, която САЩ считат за терористична организация, каза Буш.

Иран твърди, че твърденията за връзки на страната с атентатите от 11 септември са предизборна реторика, и че членове на Ал Каида са задържани в ирански затвори и ще бъдат изправени пред съд.

Техеран отрича, че развива ядрена бомба, като посочва, че ядрената му програма е само за производство на електроенергия.

Но МААЕ остро критикува Иран, че не сътрудничи на международната общност.

В речта си "За състоянието на Съюза" през 2002 г. Буш определи Иран като част от "оста на злото" заедно с Ирак и Северна Корея.

Още от Свят