САЩ разследват 150 клиенти на швейцарската UBS

САЩ разследват 150 клиенти на швейцарската UBS
Над 150 американски клиенти на швейцарската банка "Ю Би Ес" (UBS) са разследвани в рамките на мащабните усилия на американското правителство срещу данъчните убежища, става ясно от съдебни документи. Броят на криминално разследваните бе публично потвърден преди правителствата на САЩ и Швейцария да оповестят подробности по извънсъдебното споразумение за достъпа на американските данъчни власти до имена на 52 000 американци с тайни сметки в "Ю Би Ес", съобщи в сряда "Файненшъл таймс".

В ход е съдебен процес срещу швейцарския частен банкер Брадли Бъркенфилд, който миналата година се призна за виновен по обвинение, че е помагал на клиенти да укриват данъци. Предвиденото наказание е 5 години затвор, но прокуратурата заяви, че Бъркенфилд, който е оказал "съществено съдействие" на разследването, може да получи по-малко наказание от 2 години и половина затвор.

По време на криминалното разследване през февруари американските власти успяха да получат достъп до имената на 250 офшорни американски клиенти, за които се смята, че са използвали законови вратички, за да избегнат плащането на данъци. Разследването, което доведе до глоба от 780 млн. долара за "Ю Би Ес", бе подпомогнато от Бъркенфилд. Той предостави информация как през годините швейцарската банка е уреждала бизнес с богати американци и им помагала да създадат структури, даващи им възможност да избягват данъчни плащания.

Американската прокуратура посочва в документ до съда, че съгласно информация, придобита от "Ю Би Ес", в САЩ са разследвани над 150 души на територията на цялата страна, за които се смята, че са укривали доходи и активи в "Ю Би Ес" в нарушение на американското законодателство.

До момента трима от разследваните са се признали за виновни за това, че са подавали фалшиви данъчни декларации, в които не са разкривали съществуването на сметки в "Ю Би Ес".

Отделно от това американските данъчни власти се опитват по съдебен път да стигнат до имената на 52 000 американски граждани с офшорни сметки в "Ю Би Ес" в Швейцария.

Миналата седмица правителствата на двете държави обявиха, че са постигнали споразумение по съдебното дело, включващо предаване на искани имена.

Все още не е ясно колко от тях ще бъдат разкрити, като според повечето оценки става дума за около 5 000 клиенти.

Споразумението слага точка на дълъг и ожесточен спор между САЩ и "Ю Би Ес", в който бе въвлечено и правителството на Швейцария, което трябваше да приеме решения, поставящи под въпрос прословутата банкова тайна на местните финансови институции.

Споразумението предвижда още "Ю Би Ес" да предостави информация за сметките на "допълнителни" свои клиенти, за които се смята, че са нарушили законите на САЩ.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?