САЩ разследват близкия до Путин Генадий Тимченко за пране на пари

Генадий Тимченко

Прокуратурата в САЩ е започнала разследване за пране на пари срещу Генадий Тимченко, съобщи вестник "Уолстрийт джърнъл", цитиран от Ройтерс.

Като се позовава на добре осведомени източници, американският всекидневник пише, че прокуратурата в Ню Йорк проверява дали Тимченко, търговец на газ и човек от вътрешния кръг на руския президент Владимир Путин, е трансферирал пари, свързани с предполагаеми корупционни сделки в Русия, през финансовата система на Съединените щати.

Министерството на правосъдието на САЩ подпомага разследването. Американските власти проверяват по-конкретно трансакции, при които Гунвор Груп (Gunvor Group)- фирма за търговия със суровини, основана от Генадий Тимченко - е купувала петрол от руската държавна компания "Роснефт" и го е продавала на трети страни. "Уолстрийт джърнъл" твърди, че схемата заобикаля санкциите, които Съединените щати наложиха на Тимченко и други руски граждани през март заради действията на страната им в Украйна.

Разследващите са поискали информация за тези сделки от "Гунвор" и в близките месеци очакват да получат отговор за цените, твърдят източниците на изданието. Сделките са сключвани преди санкциите на САЩ спрямо фирми и лица от близкото обкръжение на руския президент Владимир Путин, въведени през март тази година след руската намеса в Украйна и анексирането на Крим. Преводите на парични средства, съпътстващи тези сделки, могат да станат предмет на разследване, а именно пране на пари, в случай, че се докаже техният незаконен произход като например от продажбата на руски нефт при завишени маржове или нередовни продажби на държавни активи като петрол.

От "Гунвор" са коментирали пред Ройтерс, че никога не са били посредник между купувач и продавач и "разбира се, не за "Роснефт". Това е фактологически неточно. Ние никога не сме работили по този начин".

"Гунвор" твърди също, че не е била уведомена за каквото и да е разследване, свързано с компанията.

"Компанията е под кръстосан политически огън. Не можем да коментираме за каквото и да е разследване на Тимченко", са заявили от там.

Веднага след налагането на американските санкции през март, Тимченко продаде своя дял в "Гунвор", но остана съсобственик на газовия гигант "Новатек", втори по големина в Русия.

Според един от цитираните източници разследването проучва дали лична собственост на самия Путин е свързана с незаконни капитали.

Министерството на финансите на САЩ съобщи по-рано, че руският президент е инвестирал в "Гунвор" и може да има достъп до средства на групата - нещо, което категорично отрекоха както компанията, така и Кремъл.

Представители на Тимченко, "Гунвор", американската прокуратура и министерство на правосъдието не са били открити за коментар.

През август руският бизнесмен съобщи, че друга негова компания, "Стройтрансгаз", е излязла от консорциума, който е предвидено да строи българския участък от газопровода "Южен поток".

Споделяне

Още от Свят