САЩ разследват "Дойче банк” за пране на ирански пари

Централата на "Дойче банк"

Прокуратурата на САЩ е започнала проверка на немската "Дойче банк” (Deutsche Bank ) и още няколко други големи банки по подозрение за незаконно сътрудничество с Иран в нарушение на американските санкции, пише вестник "Ню Йорк Таймс”, цитиран от агенциите в неделя.

Американските власти подозират, че банката е извършвала сделки за милиарди от името на ирански възложители чрез клоновете си в САЩ в периода до 2008 година. Министерството на правосъдието на САЩ посочва, че разследването е в начален етап и засега няма основания да се смята, че банката е нарушавала американското законодателство след 2008 година.

Представител на  "Дойче банк” отказа да коментира дали финансовата институция е проверявана, отбелязвайки, че още през 2007 г. ръководството на банката е взело решение да отказва нови договори с контрагенти от страни като Иран, Сирия, Судан и Северна Корея, а съществуващите дотогава контракти са намалени колкото се може повече.

Проверката срещу немската банка е поредната в разследването на дейността на най-големите световни кредитни организации, които се подозират за извършвани преводи от името на ирански възложители в разрез с финансовите санкции на Вашингтон срещу Техеран.

През 2009 г. САЩ започнаха разследване срещу пет чуждестранни банки за това, че са превеждали ирански пари чрез свои филиали в Америка. Подозрението падна над  "ЕйБиЕн Амро” (ABN Amro), "Барклис” ( Barclays), "Креди Суис” (Credit Suisse), "Лойдс” (Lloyds) и "АйЕнДжи” (ING).

Изданието припомня,че на 14 август британската "Стандарт Чартърд” (Standard Chartered), която бе обвинена от американския финансов регулатор за незаконни операции с ирански компании, се съгласи да плати глоба от 340 млн. долара в извънсъдебно споразумение с Департамента на финансовите услуги на щата Ню Йорк.

В последното десетилетие САЩ и техните съюзници засилиха санкциите срещу иранските банки и държавни учреждения с цел да принудят Техеран да спре програмата си за обогатяване на уран, която според Вашингтон е незаконна.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?