САЩ разследват "Нисан" заради заплатите на ръководството

Карлос Гон

Японският автомобилостроител "Нисан" (Nissan) е разследван от американската Комисия за ценни книжа и фондови борси (КЦКФБ - SEC) за заплатите на ръководните му кадри в САЩ, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Компанията вече обвини бившия си ръководител Карлос Гон, арестуван в Токио на 19 ноември, във финансови злоупотреби, включително занижаване на декларираните от него възнаграждения. Гон отхвърля обвиненията.

Говорител на Нисан потвърди, че е получено искане от борсовия регулатор в САЩ и оказва пълно сътрудничество.

Комисията за ценни книжа проверява дали ръководители на компанията в САЩ е контролирала плащанията им, за да бъдат избегнати подобни обвинения, според източник на Блумбърг.

В Япония освен срещу Гон, прокуратурата повдигна обвинения и срещу самата "Нисан" като юридическо лице заради предоставянето на неверните борсови декларации.

Автомобилният магнат беше отстранен от ръководството на "Нисан" и на "Мицубиши", част от обединението "Рено-Нисан-Мицубиши" (Renault-Nissan-Mitsubishi), а миналата седмица той подаде оставка от ръководството на френската компания "Рено".

Френските власти проявяват "бдителност" за поддържането на равновесието между "Рено" и "Нисан" два месеца след ареста на Карлос Гон, заяви вчера в Кайро френският президент Еманюел Макрон, изразявайки загриженост за бившия ръководител на компаниите.

В момента "Рено" държи 43 процента от "Нисан", която притежава 15% в Рено, но без права на глас, както и 34% от "Мицубиши".

След седмици сътресения в автомобилната група "Рено" назначи миналата седмица двама ръководители на мястото на Карлос Гон - Жан-Доминик Сенар за председател на управителния съвет и Тиери Болоре за генерален директор.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?