САЩ: Русия да достави повече газ в Европа сега, вместо да чака "Северен поток 2"

Москва е близо до използването на газа като оръжие в европейската газова криза

САЩ: Русия да достави повече газ в Европа сега, вместо да чака "Северен поток 2"

Висш енергиен съветник на американския президент Джо Байдън призова Русия да доставя повече природен газ в Европа сега, вместо да чака одобрение за новия газопровод "Северен поток 2".

"Поне до март "Северен поток 2" няма да е на масата. Ако Русия има достатъчно газ да доставя в Европа по този газопровод, това означава, че има газ за доставка и през украинската тръбопроводна мрежа", заяви в онлайн брифинг Амос Хохстийн, старши съветник по световната енергийна сигурност в Държавния департамент на САЩ.

"Ако Русия има газ за доставка през "Северен поток 2", както твърди, тя има газ и за украинската газотранспортна мрежа или другите тръбопроводи. Това очаква всеки отворен, свободен пазар", посочи той. По думите му Германия в решението си за пускането на "Северен поток 2" трябва да обърне внимание на това дали Русия може да доставя газ, но не го прави само защото очаква Европа да се съгласи с нейните изисквания или ще го направи само при нейните условия

Цените на природния газ в Европа, чието потребление е 90% зависимо от внос, основно от Русия, са пет пъти по-високи отколкото в началото на годината. Изтощените газохранилища през миналата зима не са достатъчно запълнени по време на топлите месеци, за да е сигурно, че няма да има дефицит на гориво през новия отоплителен сезон.

Руската държавна компания "Газпром" продължава да доставя газ на европейските си клиенти по дългосрочните договори, но не увеличава доставките за спотовия пазар, дори и когато цените скочиха рязко нагоре.

Руският президент Владимир Путин е близо до това да използва природния газ като политически инструмент, ако Русия реши да ограничи износа на гориво за Европа, която страда от енергийна криза, заяви Амос Хохщайн.

"Мисля, че се доближаваме до тази линия, ако Русия наистина има природен газ за доставка и реши да не го предостави, или ще го направи, само ако Европа се присъедини към други искания, които са напълно несвързани с газовата криза", каза пред репортери в понеделник Амос Хохстийн, отговаряйки на питане дали Путин използва газа като оръжие.

Хохстийн добави, че цените на газа в Европа са се повишили не само заради събитията в региона, но и от сухия сезон в Китай, който намали производството на енергия от хидроенергийни източници и увеличи световната конкуренция за природен газ.

И все пак, докато редица фактори доведоха до европейската газова криза, Русия е в най-добра позиция да се притече на помощ на Европа, каза още той.

"Според мен няма съмнение и самата Международната енергийна агенция потвърди, че единственият доставчик, който наистина може да промени картината за европейската енергийна сигурност тази зима, е Русия", каза Хохстийн.

"Сега те могат да увеличат производството нагоре по веригата. Те трябва да го направят. Те трябва да го направят бързо и да го доставят през съществуващите тръбопроводи", коментира той. Според него САЩ и Европа като законови общества не трябва да се отказват от регулации за решаване на сегашната енергийна криза, която може да бъде решена с други средства и механизми. Думите му се отнасят за искането на Русия да получи изключение от изискванията да предоставя половината капацитет на "Северен поток 2" за независими доставчици на природен газ.

Путин обаче отхвърля твърденията, включително на европейски политици и анализатори, че Москва е свила доставките за Европа с политически мотиви – да притисне ЕС да даде зелена светлина за спорния газопровод "Северен поток 2". Той каза, че Русия ще увеличи обемите толкова, колкото поискат партньорите.

Путин обвини енергийната политика на ЕС за рекордно високите цени на газа и заяви, че Русия може да засили доставките на газ към Европа тогава, когато газопроводът "Северен поток 2" получи одобрение.

Юрий Витренко, ръководителят на украинската държавна енергийна компания "Нафтогаз", каза по-рано този месец, че Русия се опитва да изнуди Европа да сертифицира газопровода си "Северен поток 2", като поддържа ниски доставки на гориво. Газопроводът, срещу който Вашингтон се противопоставя, защото ще заобиколи Украйна, е завършен, но се нуждае от одобрения от германските регулатори, за да започне да доставя руски газ под Балтийско море за Европа.

Хохстийн коментира, че сегашният месец е критичен заради началото на отоплителния сезон, но процесът по регулаторното одобрение на "Северен поток 2" ще отнеме поне четири месеца, а Европейската комисия също трябва да се произнесе дали газопроводът отговаря на изискванията на Третия енергиен пакет, което означава още два месеца. "Така че преди март "Северен поток 2" не е на масата. И след като всички проумеят това, да се надяваме, че можем да преминем към следващото ниво на разговор за гарантиране на възможно най-много доставки на газ за Европа", отбеляза старши съветникът в Държавния департамент.

В отговор на въпрос може ли САЩ да увеличат газовите си доставки за Европа той посочи, че американското правителство не може да казва на доставчиците на втечнен природен газ къде да търгуват. "Мисля, че САЩ доставят достатъчно втечнен газ на пазара. Американското правителство не дава указания на нашите компании на кого да продават. Затова не мисля, че правителството ни може да направи нещо повече от това, което вече е направено. САЩ вече е един от най-големите износители на световния газов пазар със значителен дял", каза Хохстийн.

Той коментира и намеренията на Еврокомисията за колективно договаряне на газовите доставки като посочи, че Брюксел вече предприема стъпки, които да гарантират, че през следващата година няма да има подобни проблеми. Съветникът увери, че "Съединените щати поддържат ежедневна комуникация с нашите приятели и съюзници в цяла Европа и Украйна, за да търсят механизми, които да облекчат натиска и опасностите, които тази зима може да донесе".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?