САЩ: Русия да спре провокациите към Украйна

Меркел поиска от Путин да спре помощта за сепаратистите

Руският конвой за Украйна

САЩ призоваха Русия даспре "провокациите си" към Украйна и заявиха, че засилването на руската дейност за дестабилизиране на Украйна през последните седмици е "изключително опасна и провокационна", съобщиха световните агенции.

Кейтлин Хейдън, говорителка на Съвета за национална сигурност към Белия дом, за пореден път изрази безпокойството на САЩ "от руски и подкрепени от Русия навлизания в Украйна".

"Русия няма никакво право да изпраща превозни средства, хора или стоки от какъвто и да било вид в Украйна под какъвто и да било претекст, без разрешението на правителството на Украйна", заяви Хейдън.

НАТО потвърди, че руски военен конвой е пресякъл късно в четвъртък руско-украинската граница. Хейдън каза обаче, че все още се събира повече подробности по информациите, че силите за сигурност на Украйна са извадили от строя коли от руски военен конвой на украинска земя и на този етап САЩ не могат да ги потвърдят.

"Ескалацията в руската дейност, целяща дестабилизация на Украйна през последните седмици е изключително опасна и провокационна. Тя включва изпращането на сепаратистите на танкове, бронирани машини, артилерия и многофункционални ракетни установки, както и редовните артилерийски и ракетни обстрели от Русия на украинска територия", посочи тя.

Германският канцлерАнгела Меркел от своя страна безпокойството си от положението в Източна Украйна. В телефонен разговор тя призова руския президентВладимир Путин да спре потока от военно оборудване, съветници и въоръжен персонал, които преминават границата с Украйна.

Меркел изрази надежда, че хуманитарният конвой ще стигне бързо до мястото на конфликта.

В петък Украйна, Русия и Международния червен кръст постигнаха в петък споразумение за доставката на руска хуманитарна помощ за Източна Украйна на фона на поредната ескалация на напрежението, след като руски части навлязоха в Украйна.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?