САЩ, Русия, Саудитска Арабия и Турция не се разбраха за съдбата на Асад

Консултациите ще продължат, Москва иска включване на Иран и Египет

Феридун Синирлиоглу, Джон Кери, Адел ал Джубейр и Сергей Лавров

Министрите на външните работи на САЩ, Русия, Саудитска Арабия и Турция не постигнаха обща позиция за политическото бъдеще на сирийския президент Башар ал Асад на среща във Виена за уреждане на конфликта в близкоизточната държава.

Американският държавен секретар Джон Кери и външните министри на Русия Сергей Лавров, на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр и на Турция Феридун Синирлиоглу преговаряха в хотел "Империал" в австрийската столица.

Те се разбраха четирите страни, които са ключови участници в дипломатическите усилия за уреждане на конфликта в Сирия, да продължат консултациите помежду си, предадоха осведомителните агенции, като се позоваха на саудитския външен министър Адел ал Джубейр.

Той говори след състоялата се в петък във Виена първа по рода си среща на ръководителите на дипломациите на четирите страни за сирийското досие.

САЩ, Русия, Саудитска Арабия и Турция са на едно мнение, че е необходимо конфликтът в Сирия да бъде уреден въз основа на Женевското комюнике, за да бъде страната единна и демократична. Те са съгласни и, че е необходимо да се води борба срещу тероризма и по-конкретно срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия и останалите страни в Близкия изток, обяви Джубейр.

В същото време саудитският външен министър подчерта, че между Вашингтон, Москва, Рияд и Анкара има и едно разногласие - за необходимостта от оттегляне на сирийския президент Башар ал Асад и в какви срокове.

Съединените щати, Саудитска Арабия и Турция са твърди противници на режима в Дамаск, а Русия - негов основен поддръжник, отбелязва Франс прес.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери определи срещата като конструктивна и продуктивна. В разговорите според Кери са били предложени идеи, които могат да променят динамиката на събитията в Сирия. Кери заяви пред журналисти във Виена, че се надява следващия петък да има нова международна среща, предаде Франс прес.

Малко по-рано Сергей Лавров призова за активизиране на усилията за уреждане на конфликта в Сирия на основата на Женевското комюнике. "Това предполага започване на пълномащабни преговори между представители на сирийското правителство и на целия спектър на опозицията, както вътрешната, така и външната, при активната поддръжка на международните актьори", уточни той, цитиран от ТАСС.

След края на срещата Лавров призова Иран и Египет да бъдат включени в по-нататъшните консултации за уреждане на конфликта в Сирия, "за бъдат водени преговорите в по-представителен формат".

Той съобщи, че с колегите си са се договорили да бъде оказана външна подкрепа за започването на мирен преговорен процес в Сирия.

По-рано през деня се състоя среща между държавния секретар на САЩ Джон Кери и Сергей Лавров, посветена на Сирия. Двамата разговаряха около час и половина, първо на четири очи, а след това - и в разширен формат. Информация за разговорите не бе обявена.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?