САЩ с хибриден проект за нов реактор в "Козлодуй"

На ход е кабинетът да реши дали да прати беленското оборудване за VІІ блок

Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа е обсъдила с ръководството на АЕЦ "Козлодуй" хибридно решение на проблема с платеното оборудване за АЕЦ "Белене" като е предложила то да се използва за превръщането на работещата ядрена централа в енергиен център за бъдещите поколения. Това е станало при посещението ѝ в АЕЦ "Козлодуй" в четвъртък, съобщи американското посолство във Фейсбук.

По информация на Mediapool предложението е доставеното и консервирано руско оборудване на площадката на АЕЦ "Белене", което е за изграждането на първи контур на единия от реакторите и съоръжения и за двата блока, да се използва в комбинация с нова турбина от американската "Дженерал Електрик" за изграждането на VІІ блок в АЕЦ "Козлодуй". За да стане това обаче е необходимо решение на Министерския съвет, а не е сигурно, че то има готовността да го направи предвид наближаващите избори.

Подобен ход обаче би съответствал и на общественото мнение в България, за което в края на октомври проучване показа, че хората предпочитат нов блок в съществуващата ядрена централа, отколкото край Белене.

Център на ядрената енергетика

Посланик Мустафа е била в Козлодуй, за да проучи възможността за партньорство при разработване на решение за бъдещите енергийни нужди на България като продължение на подписания в края на октомври Меморандум за разбирателство в областта на ядрената енергия за граждански цели.

Тя и директорът на атомната централа Наско Михов са обсъдили как Козлодуй се възползва от предимствата в инфраструктурата и човешкия капитал, които трябва да го превърнат в център на българската ядрена енергетика за следващите поколения.

"Двете страни обсъдиха хибридно решение, което максимално да използва оборудването, което България е закупила преди за проекта "Белене", допълнено от най-добрите в класа технологии от редица западни доставчици. Такъв проект би бил по-устойчив от финансова гледна точка спрямо други опции и би се възползвал от вече съществуващите големи технически, екологични и сеизмични предимства на Козлодуй, висококвалифициран персонал, център за обучение, мерки за безопасност и сигурност и инфраструктура за пренос на електроенергия", посочват от посолството.

Според САЩ "успешният хибриден проект в Козлодуй би гарантирал голям обем от безопасна, надеждна, безвъглеродна енергия за българските граждани, като същевременно укрепва енергийната независимост и сигурност на България".

Херо Мустафа с шефа на ядрената централа Наско Михов (вляво) и заместника му Александър Николов

Възможността оборудването, доставено за АЕЦ "Белене", да се инсталира като нов блок в АЕЦ "Козлодуй", неведнъж е коментирана през годините, в които проектът за втора атомна централа у нас е замразен.

Да си дойдем на думата от преди осем години

Дори в решението на Народното събрание от март 2012 г. за прекратяването на изграждането на АЕЦ "Белене" е записано, че "възлага на министъра на икономиката, енергетиката и туризма да извърши необходимото за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй", като се използва платеното от Република България оборудване".

Макар че трябваше да се докладва какво е свършено по тази точка от решението за спиране на ядрения проект, това и досега не е станало с анализи и разчети.

Вместо това, след като НЕК бе осъдена да плати на руската "Атомстройекспорт" 1.2 млрд. лв. за поръчаното оборудване, през лятото на 2018 г. правителството и парламентът единодушно решиха да възобновят проекта за АЕЦ "Белене".

През май 2019 г. Министерството на енергетиката обяви търг за избор на стратегически инвеститор, който да дострои ядрената централа. През декември 2019 г. бяха поканени да подадат оферти руската "Росатом", Китайската държавна ядрена корпорация СNNC и Корейската хидро и атомна компания. От френската "Фраматом" се очакваше да достави системите за сигурност на централата, а от американската "Дженерал Електрик" - турбини и други ключови съоръжения.

Процедурата обаче бе блокирана заради мерките срещу коронавируса и по нищо не личи скоро да има някакво придвижване по нея. Наскоро от "Росатом", който сглоби алианс за "Белене" с френската "Фраматом" и американската "Дженерал Електрик", обявиха, че чакат от българската страна уверения за възвръщаемост на инвестицията. Правителството обаче отказва да даде държавна гаранция и така обявеното намерение за възобновяването на ядрения строеж в "Белене" попада в омагьосан кръг.

В началото на октомври премиерът Бойко Борисов обяви при посещение в АЕЦ "Козлодуй", че там ще се строи седми блок по коренно различна технология за диверсификация, "както направихме при газта". Тогава той говори за малки модулни реактори и дори възложи на БЕХ да се срещне с производители на такива и да се проучи възможността да се внедрят в България.

Технически възможно или не?

Реално площадката за VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй", който се планираше да е с реактор АР-1000 на американската "Уестингхаус", но сделката бе развалена, има оценка за въздействие върху околната среда за три технологии. Според документа са разгледани инвестиционните намерения за максимално използване на оборудването за ядрения остров (AES-92) на АЕЦ "Белене" плюс турбинен остров от друг доставчик; руски реактор AES-2006 и американският АР-1000.

Работещите за реализацията на АЕЦ "Белене" обаче твърдят, че слагането на оборудването на площадка в АЕЦ "Козлодуй" не може да стане, тъй като то е изработено за проект на друга лицензирана площадка и не може току така да бъде преместено.

Други ядрени експерти обаче не виждат подобен проблем и смятат, че така максимално бързо и на далеч по-ниска цена ще се оползотвори доставеното беленско оборудване и мощността ще остане държавна.

От Министерството на енергетиката казаха пред Mediapool, че докато има решение на парламента за провеждане на процедура за дострояване на АЕЦ "Белене" тя не може да бъде прекратена.

Реално обаче Министерският съвет е единственият по закон, който има право да решава за ядрените мощности в страната, но правителството на ГЕРБ реши да се подсигури политически с благословията и на парламента за действията си по АЕЦ "Белене".

Предстои да се види каква евентуално ще е реакцията на премиера Бойко Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?